Paradis för perennälskare

Biologen har tagit sig an att visa oss runt i Halland och i lördags stod Derome kryddor & perenner på schemat. Det är en trädgårdshandel så långt ifrån Plantagens standardiserade utbud man kan komma. Ett gammal ärvt jordbruk har under åren förvandlats till inspirerande visningsträdgårdar med blomförsäljning emellan. Specialiteten är som namnet antyder ekologiskt odlade kryddor och perenner men de har även ett stort utbud av rosor och klematis. För det är det stora urvalet som gör resan värd att göra (det ligger i höjd med Varberg in åt landet). Jag tror jag räknade in nio myntasorter och hosta-sortimentet var så rejält tilltaget att jag inte ens räknade (se bild till vänster).

En klematis ”Gazelle” fick följa med mig hem

Min stackars balkong är ju redan mer än fullsmockad men mina klematis har dött, inte under vintern utan under våren/försommaren (kombination av torka och efterföljande dränkning tror jag). Så när jag såg en ljuvlig klematis med bedårande vita klockor så visste jag att den var min. Det är en clematis integrifolia Gazelle, den klättrar inte själv, är hur härdig som helst och enda undret är varför den är så ovanlig. 160 kronor för en kraftig planta var bra pris tycker jag, annars är derome överlag tämligen dyrt. Men man åker inte dit för att göra billiga fynd utan för att inspireras och handla udda rariteter.

Eller för att klappa katten. Det finns två, Herman och Tummen, och den ena är översocial. Tyvärr blir den så entusiastisk över uppmärksamheten att den biter de som kelar med den. Själv höll jag mig på behörigt avstånd och ägnade mig åt att beundra fåren, de roliga hönorna och slåss med alla bromsarna som verkade ha särskilt samlats för att attackera mina bara ben.

En extra bonus med besöket är att jag numera vet namnet på en av de blå blommorna som vi såg på en vandring ovanför Nice i våras. Den heter Tuvskrabba och är mycket finare än namnet antyder, se mina bilder från vandringen.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)