Kaffebönor från Råda Säteri

Kaffedoften var det första som slog emot mig när jag för första gången klev in i den västra flygen på Råda Säteri. Det andra var värmen. Det var en kall dag dag – på Rådasjön skrapade skridskor mot isen medan jag stått i bokskogen utan ytterjacka – allt för konstens skull.

När skapandet avbröts för värmepaus styrde vi stegen mot kaffestugan. Lukten när vi öppnade dörren kunde lika gärna ha kommit från en kaffeaffär med nymalda kaffebönor – ett dofthimmelrike för en kaffeinist. Associationen är inte helt fel för det går lika bra att handla hem kaffebönor som att dricka kaffet på plats (kombinationen försäljning och fika i trevlig miljö är rätt oslagbar tycker jag för övrigt). Kaffet från Café Vivir är rättvisemärkt, handplockat, kooperativt odlat och allt sådant som gör att det känns gott i själen att köpa och dricka det.

Tyvärr är det kanske inte riktigt lika gott mot smaklökarna. I varje fall inte mina kinkiga smaklökar när bönorna hanterats i just min maskin. De är inte äckliga på något sätt, de är bara inte så goda som jag önskar att de var med tanke på hur fin historien om bönorna är och hur gott det doftade. Nu köpte jag den mellanrostade varianten, det finns en mörkare och en ljusare variant och det är mycket möjligt jag testar någon av dem en annan gång

För även om jag inte kommer resa till Råda Säteri för att köpa fler av just de kaffebönor jag just dricker av så finns det många andra skäl. Doften är värd ett alldeles eget besök. Och snart kommer bokskogen vara alldeles vit av vitsippor. Läge att åka dit med kameran.

Just nu är jag på upploppet i en utmaning att blogga ett inlägg om dagen i etthundra dagar. Detta utflyktstips var nummer 84/100 i #blogg100.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)