Elsa Anderssons i Norberg – klassiskt konditori med tangotårta

Om jag skriver en bok om klassiska svenska caféer någon dag så kommer Elsa Anderssons i Norberg absolut att vara med. Det finns faktiskt en bok (Ica förlaget) bara om Elsas. Jag bläddrade i ett låneexemplar och därför kan jag berätta att Elsa Andersson hamnade i just Norberg på grund av kärleken till en viss Emil Bergvall och att hon öppnade konditori 1916. Några år senare flyttade rörelsen till den imponerande gula 1700-talsbyggnaden mitt i Norberg (som i sig är ditflyttad).

Munvig chokladförsäljares lurendrejeri blev lyckokast

I boken berättas också att Elsas son Gunnar oväntat fick ta över rörelsen som 19-åring då Elsa hastigt avlidit. Han blev vid ett tillfälle grundlurad av en chokladförsäljare som prackade på honom en jätteorder med choklad. Ångerrätt var det inte tal om, säljaren hade kört ihjäl sig på vägen därifrån, men inte förrän han ringt in jätteordern. Det visade sig senare vara ett lyckokast. Året var 1939 och ransoneringsransonerna genom kriget baserades på hur mycket man handlat av alla varor året innan. På Elsas kunde man därför servera varm choklad genom hela kriget.

Under glansdagarna, när Norberg var en gruvort, var Elsas öppet kl 07-22 och stod för både bröd och vardagsrum för Norbergarna men idag är det en turistinstitution öppet till kl 18. För cafét har motstått både rivningsvåg, gruvdöd och lattetrend.

Mysig miljö och klassiska bakverk

Latten är faktiskt det enda jag har att anmärka på. 33 kronor för en latte ur automat är hutlöst. Framförallt i förhållande till kvalitén. McDonalds kaffe är bättre, bara som jämförelse. Till kaffet köpte jag deras specialitet, Tangotårta. Den skapades när Tangon var modern och burkananas var en exklusiv nymodighet. Den består alltså mest av vispad grädde och burkananas. Gillar man detta så är det bra men om man inte gillar vispad grädde, eller tårtor överhuvudtaget, så var det ju ett sällsynt uselt val. Jag övergav snabbt tårtan och gick en tur i huset med kameran istället (och önskade att jag haft blixt och vidvinkelobjektiv). IT-konsulten tyckte det var pinsamt att lämna tårtan så hon åt upp den ovanpå sin egen tårtbit. Hedervärd insats.

Vill man ha recept på Tangotårta så finns det på Elsas hemsida.

Edit: 21 augusti 2015 brann tyvärr huset ner men det byggdes upp igen i samma stil och öppnade igen 2017.

chefstomaten