Svunnen storhetstid i Storvik

Jag önskar verkligen att jag kunde säga något positivt om Kaffestugan Kvarnbacken. För det är egentligen ett sådant där ställe jag älskar: en entusiast köper en samling gamla byggnader 1959, bevarar dem för eftervärlden, öppnar kaffestuga och lanthandelmuseum (20 kr entré). Vad kan gå fel?

Vi hamnade där av en slump. Hemresan från Sundsvall gjordes om till utflykt. I Avesta tittade vi in i Haglöfs outlet (udda storlekar och inte tillräckligt billigt för att vara intressant) och därefter började vi leta någonstans att äta. Vi hade kaxigt kört rakt förbi Gävle – idag skulle vi minsann inte äta på McDonalds! Men det kryllar inte direkt av samhällen längs riksväg 68. När vi kom till Storvik svängde vi av och körde in i samhället. När vi såg en samling röda stugor och skylten kaffestuga trodde vi att vi hade hittat en bortglömd pärla.

Det var inget fel på miljön och antalet sittplatser skvallrade om att de någon gång haft, eller förväntat sig, en anstormning av kunder. Men. Det måste varit i en svunnen storhetstid. För nu kommer några stora men. Fikat. Det var nog bland det sorgligaste utbud jag sett. Vi länsade smörgåsutbudet och räkmackan föll på min lott. Den var ganska vissen, tekakan måste varit från förra veckan, äggen grönaktiga, gurkpyntet hade hunnit tappat färgen och hela anrättningen var allmänt ledsen. De söta alternativen stod delicato för och hade legat i disken så länge att de hunnit bli fuktiga.

(Middagen, ja den blev på McDonalds).

Uppdatering 2021: Kaffestugan verkar vara stängd sedan några år tillbaka. 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)