Sveriges godaste gravlax!

När jag var barn och hälsade på släkten i Sundsvall tog morfar alltid med oss till ”Löran” på söndagsutflykt. Löran eller Lördudden är ett gammalt fiskeläger tre mil söder om Sundsvall. Där åt de vuxna alltid mackor med inlagd strömming – något jag helt vägrade göra (usch fisk). Minns inte vad jag fick istället. Hot dog? Glass? Men jag minns att de vuxna talade lyriskt om strömmingen.

När morfar dog 1983 dog också traditionen att åka dit ut men förra sommaren gjorde jag ett återbesök i samband med ett barndop i kapellet från 1620-talet. Och fick blodad tand. Jag minns inte hur Löran såg ut på 1970-talet men gissar att de små röda fiskestugorna var lika söta då.

Restaurang Lörudden verkar vara ett nytillskott, eller åtminstone utbyggd och tillsnofsad. Där kan man välja mellan eleganta fiskrätter (vad annars?) i ett vackert rum eller enklare tapas på uteserveringen. En av de billigaste rätterna i restaurangen är gravad lax med dillstuvad potatis (135 kr). Jag åt den till lunch förra sommaren och blev helt begeistrad. Det var den bästa gravade lax jag någonsin ätit.

Men man kan ju inte alltid lita på sitt omdöme, kanske var jag särskilt hungrig? Så i söndags åkte vi dit hela familjen och åt söndagsmiddag. Mina förväntningar på den gravade laxen var nu högt ställda. Jag blev inte besviken.

Det blev av allt att döma inte de som åt fiskgryta eller halstrad havsöring med en senapskryddad vitvinssås, friterad kallrökt lax, forellrom och potatisterinne (255 kr) heller. Enda kruxet är att stället ligger söder om Sundsvall, en bra bit att åka när man är sugen på gravad lax…

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)