Kökaos på E4 förbi Södertälje

Det är inte direkt någon nyhet vid det här laget att det kan vara köigt på E4 söderut vid Södertälje. Men vi trodde att på måndagen skulle midsommartrafiken vara över och därmed köerna vara hanterbara. När vi tittade på Google maps innan avfärd så syntes bara korta köer. Vi hade fel.

Broar är sårbara

Det var halv tre natten mot midsommarafton som en lastbil lyckades med konststycket att köra av vägen precis innan Södertäljebron, välta och kana upp på bron på ett sådant sätt att den pajade stagen på båda sidor. Jeppen som körde skulle med lätthet vinna ett pris i klassen ”orsakat flest förstörda semestrar”.

Prognosen är att det kommer att ta minst två veckor att laga bron hjälpligt så att man kan släppa på någon trafik och flera månader innan bron är återställd. Under tiden bör man inte köra bil i Södertäljetrakten.

Förutom att det är kaos på motorvägen är det trafikstockning i resten av stan när bilister försöker sig på smarta omvägar. Vad man gör om man bor i Södertälje vet jag inte riktigt. Köper en cykel skulle jag tro.

Långa stillastående köer

Igår morse var Google maps prognos en kvarts extra körtid, men alla hade nog gjort som jag och inväntat morgonrusningen innan de åkte. Vilket betyder att alla anlände till E4 samtidigt. Smack.

Vid Salem tog det tvärstopp. Jag stod då i mittenfilen. I högerfilen började folk köra ut i påfarts-körfältet för att backa tillbaka och på något sätt ta sig av motorvägen igen. Jag förfasade mig över detta tilltag. En timme senare med krampkänningar i kopplingsbenet, kissnödig och på väg att nicka till i bilen så hade jag en annan förståelse för det hela.

Det tog två timmar innan jag hade avancerat till en avfart där jag kunde åka av på lagligt sätt. Jag var inte direkt ensam om att vid Moraberg köra till närmaste gyllene måsen för åtgärdning av vätskebalans. Köerna var nästan i klass med de på vägen.

Jag hade tänkt köra samma väg nästa vecka men de planerna har jag lagt ner.

chefstomaten