Konsten att fokusera på rätt granbarr

Efter mitt muttrande om suddiga hjortron och skarpa hjortronblad har jag fått en del tips. De flesta har försiktigt föreslagit att felet kanske inte ligger hos kameran utan kameraskötaren… Jag fick ett långt brev från båtbyggar-Jocke. Eftersom han också äger ett Canon EF 70-200-mm (fast han har satt den på en 40D) så fick jag väl lyssna på vad han skrev. Hans teori (som han lindade in rätt fint) var att jag helt enkelt inte varit tillräckligt noggrann med var jag fokuserade. Objektivet har nämligen extremt kort skärpedjup när det är nära närgränsen.

Det var ju bara att ge sig av till närmaste blomsamling och kolla om det låg något i det han sa. Och det gjorde det väl… Det gäller att lyckas fokusera på exakt rätt granbarr i den spanska granen, eller trycka av precis när vinden vajar stråna i rätt position.

Det gäller också att att verkligen hålla sig 1.2 meter ifrån det man vill fotografera! Med tanke på mina 1.7 meter över havet har jag gjort följande matematik. Objektiv + kamerahus är 25 centimeter, det betyder att jag behöver hålla sökaren 1.45 meter över det jag ska fotografera. Det är strax under hakan. Det är alltså platåskor, pall eller sikta utan att titta i sökaren som gäller. Eller att ge fasen i att fotografera saker på marken. Som hjortron.

chefstomaten