Kyrkan vid fyren La Garoupe

En av mina standardpromenader är fram och tillbaka upp till fyren La Garoupe. Har jag hund vandrar jag genom den lilla skogen, utan hund tar jag den knöggliga gångvägen de 78 metrarna upp. Fyren i sig är roligare på avstånd (den är en av de ljusstarkaste längs Medelhavet men är stängd för besökare). Däremot är utsikten värd ett besök, man kan se Cannes, Nice, Grasse, Esterelbergen, central Antibes (förstås), och alperna. Det finns också en liten kyrka som är öppen fm och em.

Jag brukar strunta i kyrkan men dök in där idag för att skydda kamera och hatt från regnet. Det går inte att missa att man är nära havet när man kliver in i kyrkan. Den är full av målningar av fartyg och skeppsmodeller – ex-voto. Jag fattar inte riktigt om de är till för att tacka för att man undkommit olyckor (i efterhand) eller för att önska att undvika olyckor (i förväg). Kanske både ock.

Vad jag dock fattar är att statyn på (den suddiga) bilden, Notre Dame de Bon Port, bärs i procession ner till kyrkan i gamla Antibes (den som kallas katedral) första torsdagen i juli. Traditionen lär vara över tusen år gammal och statyn (som väl är av något nyare datum) bärs av tio barfota sjömän. Jag tycker en smula synd om dem med tanke på statusen på Chemin de Calvaire som de går på.

Namnet La Garoupe kommer för övrigt antingen ifrån Garoupa – svårt, eller Gar – klippa, eller Garou som har något med växter att göra. Alla tre alternativen passar in rätt bra. ”Gar”-varianten är antingen latinsk eller för-indoeuropeisk, beroende på om jag läser den franska eller engelska broschyren (tack till @lorrainedaum för språkhjälp).

Fler besök på Cap d’Antibes

chefstomaten