Längtan hem till Wales

Första gången jag flyttade till Wales hade jag inte riktigt koll på att jag skulle till ett land med stolta traditioner. Jag kallade hela ön på andra sidan Engelska kanalen för England. Jag fick snabbt lära om. Ön heter Storbritannien och består av länderna England, Wales och Skottland. Både Skottland och Wales har erövrats av England och i båda länderna finns det folk som tycker att det är dags att separera länderna. När Sverige spelar mot England i fotbolls-VM så håller de flesta på Sverige, inte England.

Rekordövervikt när jag flyttade till Wales

Solen sken när jag anlände med tåg till huvudstaden Cardiff en septemberdag för nitton år sedan. Jag hade 78 kg packning med mig och jag skulle studera Communicating Science i ett år. Kan lägga till att jag inte släpade på alla resväskorna själv utan M var med som bärare. Även med två flygbiljetter var det en rejäl övervikt. Jag vill minnas att när jag flyttade hem vägde min resväska runt 40 kg och SAS lät mig inte släpa ombord den utan jag gick ställa mig på Heathrow och slänga saker.

Några år senare återvände jag en blåsig vinterdag för att jobba med några av mina tidigare kursare. Den turen är den röda tråden i min debutbok Jakten på den perfekta puben. Sedan jag flyttade hem till Sverige igen har jag varit på återbesök någon gång och ett par av mina kompisar har tittat förbi, antingen för semester eller i jobbändamål. 2014 hjälpte jag exempelvis till som allt-i-allo under ett gästspel på Vetenskapsfestivalen.

Längtar tillbaka till Wales

Det är åratal sedan jag senast var i Wales och med jämna mellanrum har jag längtat dit. Vaknat på natten och tänkt på alla ruiner och gröna kullar som jag inte hann utforska. Samt på alla ställen jag besökte när jag bodde där. Det är inte så dumt att bo på en plats. Man hinner uppleva mer än vid tillfälliga besök.

Min genomusla ekonomi har länge varit ett hinder för några utflykter västerut (att resa till franska Rivieran har varit mycket billigare för min del då jag bott gratis). Det senaste året har jag jobbat extremt mycket och som omväxling prioriterat betalda uppdrag och därigenom skrapat ihop en liten slant. Att resan ändå blir av är delvis en slump. Jag diskuterade semester med Marika när jag var i Malmö i våras. Just då var jag lite putt för M hade gjort upp en jättefin plan för en ny version av vår Europaturné förra sommaren- men glömt bort att jag skulle jobba under Almedalsveckan.

Marika och jag pratade om aktiv semester med mycket vandring och jag nämnde Wales… Sagt och gjort. Vi bokade så småningom lite flygbiljetter. Därefter blev det en paus i förberedelserna men sedan har bokat hotell och bil. Vi har nu samtliga hotellnätter fixade vilket känns skönt då vi reser under högsäsong. Vi har också gjort en hiskelig massa research. Så mycket att det blir ett eget inlägg :-).

Titt på gamla foton

En del av förberedelserna inför resan är att jag bläddrat igenom gamla fotoalbum och de kartonger med material om Wales jag samlat på mig. Album i singular. Tyvärr slutade jag klistra in bilder och skriva texter efter en halv filmrulle. Men det är från det albumet jag hittat igen uppgiften om min historiska övervikt.

De flesta foton från mitt första år i Wales låg prydligt i en låda. Men jag hade i varje fall skrivit på varje rulle när och ungefär var de var tagna. Det översta fotot i inlägget innehåller bilder från mellersta och norra Wales påsken 2000. En del av dem tror jag är från Snowdonia. Det andra fotot är från Stackpole i västra Wales i maj 2000. Båda dessa är ställen vi planerar att besöka. Den tredje bilden är en spegelselfie på mig och Marika den kväll vi bestämde oss för att åka till Wales ihop.

Förhoppningsvis kommer det snart att vara massor av inlägg från Wales på bloggen. Vill du läsa min debutbok hittar du första kapitlet här.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)