Så här ser vår plan ut för Walesresan 2018

Wales är ett land med eget språk, egna mattraditioner och massor av natur. Jag har bott i huvudstaden Cardiff i två omgångar. Sommaren 2018 återvänder jag dit. Jag skrev precis ett blogginlägg om bakgrunden till resan, min längtan hem till Wales. Den texten det blev såpass lång att jag valde att lägga planeringen för resan i ett eget inlägg – detta. Det mesta av texterna nedan är hämtade från vårt interna dokument.

Smakprov på hela Wales

Vi flyger till engelska Manchester, hyr en bil på flygplatsen som vi sedan återlämnar på Cardiff flygplats åtta dagar senare. Vi flyger dock hem från den lilla flygplatsen i Cardiff utan vi lämnar Storbritannien från Heathrow efter några dagar i Cardiff och Bristol. Totalt är vi borta i tio dagar. Vi kommer att tuffar runt och pricka av många av de mest kända sevärdheterna i Wales, samt göra några nostalgiska besök. Vårt fokus är på norra, västra och södra Wales. Mitten sparar vi till ett annat tillfälle.

En del av vår research är gjord i Google maps. Vi har använt oss av olika lager, ett för de ställen vi ska sova på, ett annat för sevärdheter och så några för olika vägar. I kartan ovan är alla lager med, det vill säga all vår research är inprickad. Vi har ingen chans att besöka samtliga ställen och det är heller inte meningen. Ett lager består av samtliga pubar som jag hittade i en guidebok jag köpte. Den var rätt tung och handlade mest om England så jag vill helst inte släpa runt på den. Genom att lägga in pubarna i kartan kan jag istället hitta dem när vi är hungriga tänker jag. Kartan finns också åtkomlig via Google maps i mobilen (även om jag inte fattar hur jag ska växla mellan lagren där).

Vi reser i högsäsong och därför har vi bokat samtliga boenden i förväg för att inte behöva lägga tid på att leta bland fullbokade ställen. En natt bor vi hos en kompis. Vi bor två nätter i Cardiff och i pricken längst upp till vänster i Snowdonia. Förhoppningsvis är det bra väder den dagen så vi kan bestiga Mount Snowdon.

Norra Wales

I norra Wales är det framförallt Edward I järnring och Mount Snowdon som lockar oss. Det finns också en fin badort och ett ställe känd för sin körfestival. Så här ser planen ut för närvarande. Vi sover första natten i engelska Chester med anor från romartiden.

Platser vi funderar på att besöka.

 • Bodelwyddan Castle (där var det förut en National Portrait gallery filial, den har dock inte kvar) öppet 11-16 på en lördag. £7,50.
 • Conwy medeltida stad med en av Edward I borgar. Murarna del av Unesco världsarv. Finns delikatessbutiker också förutom slottet.
 • Llandludno badort nära Conwy. Många ställen att sova på. Det finns en 6 km lång betalväg som kallas Marine Drive som går längs Great Orme. Går att promenera också.
 • Caernafernon Edward I borg. Trestjärnig. Murarna del av Unesco världsarv
 • Anglesey. Är det för dåligt väder för att vandra kan vi åka och titta på Beaumaris borgen på ön. Också del av Unesco världsarv tror jag. Inte lika fin som de på C dock.
 • Ffestiniog railway eller Welsh Highland Railway. Lite förvirrat då båda har Portmadog som en ändhållplats. Lite olika vilken av dem som får högst betyg. Welsh Higland Railway har återuppstått och är längst. Den går från Caernafernon. Den andra går uppåt till en gruva. 24, 25 och 26 juli finns det solnedgångsavgång kvällstid. Avgår 18.05 fr Portmadog. Att åka tåg kan vara bra alternativ om det regnar eller vi stukar fötterna på första vandringen.
 • Llangollen är en plats Marikas pappa varit på körfestival. Det är där den kända festivalen äger rum. I år var den 3-8 juli.
 • Mount Snowdon en heldagsvandring upp på toppen fr Llandberris och/eller Tryfan. Finns många vägar upp . KS har åkt tåg delar av vägen påsken 2000. Men då var det snö på toppen så tåget gick inte hela vägen upp. Finns flera stigar upp på själva berget. Det gäller att vara ute tidigt, det blir snabbt mycket folk på toppen.
 • Cadair Idris i södra Snowdonia. Med utgångspunkt fr Dolgellau kan man antingen vandra upp på bergsryggen via Pony Trail, ta någon lägre stig i den vackra naturen eller gå den flacka Mawddach trail cykel/vandring på banvall längs flodmynning ut mot kusten och ta bussen tillbaka.

Västra Wales

Västra Wales lockar med dramatisk kust och vandringsleder. Vi kombinerar att vi behöver ta oss söderut med strandhugg.

 • Någon vandringsdag längs Pembrokeshire Coast Path, typ The Aberporth-Llangrannog-New Quay leg is heritage coast, recognised for its outstanding natural beauty and history. Linking three small, quaint coastal settlements, the 15km walk combines expansive sandy beaches, mesmeric rock formations and the island fort of Ynys Lochtyn. One of Britain’s best coastal pubs, the Pentre Arms Hotel, provides beachside refreshment at Llangrannog.
 • Pembroke, St Davids cathedral (St David är nationalhelgonet).
 • Skoomer Island, Stackpool, St Govans Chapel
 • National Botanical Garden of Wales ligger öster om Camarthen. Såg sådär kul ut när jag tittade på gamla bilder därifrån.

Södra Wales

På väg mellan Pembroke och Cardiff ligger Gower. Rhosilli beach, Dunraven Bay, Three Cliffs Bay är både vackra sandstränder med klippor samt nostalgi för min del. Vackrast är att ha pick-nick på kvällen på stranden. Det är MAGISKT. Särskilt om man inte har alltför långt till sovplats.

Tidvattnet är inte att leka med. Måste kolla när det är lågvatten. Det går att se 6 dagar framåt (kostar pengar om man vill ha längre fram).

 • Merthyr Mawr Europas största system av sanddyner. Det går att ta en tvåtimmars vandring där runt Ogmore castle.
 • Three Cliffs Bay – vykortsläge
 • Dunraven Bay har jag skrivit om i min bok.
 • St Donats Art Centre vet jag inget om men det står iaf ”art”. Något du vill se Marika?
 • St Hilary har väldigt mysig pub med stråtak (där jag varit en gång)

Cardiff

Huvudstaden i Wales där jag bodde 1999-2000 och 2004. Nostalgi för mig att se vad som ändrats och chans att få lite foton (hade ingen kamera värd namnet på den tiden).

Idéer

 • National Museum of Wales var ett ställe jag hängde mycket. De hade allt från arkeologi till konst på den tiden. Största samlingen impressionister i Storbritannien har jag för mig (om man nu gillar Monet och kompisarna). Öppet 10-17 tisdag-söndag och gratis entré.
 • Jag är nyfiken på hur det ser ut nere i Cardiff Bay numera där jag jobbade. Kanske en hop on-hop of-buss.
 • Cardiff Castle är en upplevelse. Iaf 1999 när jag var där senast. (Bland annat ett rum helt täckt av bladguld). Öppet 9-18. Det finns lite olika guidade turer.
 • Vill man vandra kan man ta tåget till Penarth, gå längs kusten till Blue Anchor-puben (förutsatt att man har koll på tidvattnet!).
 • Om vi inte åker till London kan vi även ta något av tågen som går till gamla kol-gruveområden. Mer nostalgi för min del än fantastiskt.
 • Brecon Beacon är också fin nationalpark där jag vandrade en del när jag bodde där. Fanns billig buss men få avgångar.
 • År 2000 vandrade jag till Caerphilly castle. Tog tåget till stationen närmast Castle Coch. Dyrt dock att bo i Cardiff för att vandra vandringar som inte är lika fina som de i Snowdonia.
 • Carleon och deras romerska ruiner finns också nära och är möjliga med buss har jag för mig. Däremot kräver transporter bridge över floden bil för att ta sig dit.

Reseblogg på Instagram

Eftersom vi ska vandra en hel del och vi försöker köra med lätt packning får min dator stanna hemma och jag har ransonerat hårt bland fotoutrustningen. Att blogga med mobilen är väldigt pilligt. Därför får blogginlägg vänta tills jag kommer hem. Vill du inte vänta tills dess, följ gärna resan på mitt Instragramkonto eller min reskompis Marika Reuterswärd.

chefstomaten