Bästa kameran på resan beror på syftet med resan

Varje gång jag ska resa någonstans är det samma visa, jag slänger snabbt ner mina favoritkläder och sedan ägnar jag hur mycket tid som helst åt att fundera på vilken kamera jag ska ta med. Den perfekta kameran finns inte utan jag måste alltid kompromissa mellan vikt och bildkvalitet. Till slut packar jag ner något och emellanåt blir jag nöjd och emellanåt svär jag över att jag valt fel. (Exempelvis hade jag gärna velat ha lite mer vidvinkel när jag var i Bryssel i januari – bilden tagen med 50 mm f1,4).

Det är sällan jag svär över att jag släpat med mig för mycket men häromdagen gjorde jag det. Det var så ruggigt varmt i Skänninge och jag kände mig helt enkelt överlastad. Förutom det som syns i bild, dubbla kameror och en kassa med böcker och broschyrer från den hjälpsamma turistbyrån så har jag två andra objektiv, en dator och tre hårddiskar på ryggen. (Däremot hade jag rationaliserat bort vattnet vilket den dagen var en ganska dålig idé).

Mobilkamera för selfies

Den bästa kameran är den som alltid är med och det är den platta som även går att skicka meddelanden med och använda som kartbok. Det vill säga mobilen. Den är alltid bättre än aldrig så dyr fotoutrustning som ligger kvar hemma. Mobilkamerorna blir dessutom ständigt bättre. Det går att ta riktigt bra bilder med dem nuförtiden, vilket gör att jag inte tycker att det finns något behov för att ha en kompaktkamera längre.

Jag har sålt landskapsbilder tagna med en av mina två Sony Xperia och jag har använt bilder från båda till reseguiderna Mitt Provence och Mitt Nice. Nu har jag köpt en Samsung som inte har samma upplösning, så den duger nog inte till att ta bilder till tryck, men däremot tar den väldigt bra selfies, vilket kanske är bra att ha till sociala medier. Jag har inte riktigt lärt mig det där med selfies ännu men jag övar.

Fasta objektiv ger bättre bilder än zoom

När man fotar mycket med mobilen vänjer man sig vid att man får rusa framåt eller bakåt för att fånga sina motiv för det är ingen större idé att zooma. Det är ungefär likadant när man fotar med ett fast objektiv. Antingen har man ett på kamerahuset som gör att man kan ta snygga närbilder, eller fina landskapsbilder, men sällan båda delar.

Finessen med de fasta objektiven är att ger bättre skärpa än ett zoomobjektiv för samma pris i samma viktklass. Eftersom jag alltid strävar efter att ta fantastiska bilder så föredrar jag fasta objektiv.

I hemmiljön gör det inget att jag inte kan ta alla typer av bilder på samma gång, för jag går alla vandringsstigar eller åker alla skidspår många gånger. Vid ett tillfälle blir det närbilder, en annan gång översiktsbilder, beroende på vad jag har för objektiv på kameran just då. Jag väljer hellre att ta riktigt bra bilder, än att kunna ta alla typer av bilder

Dubbla kameror på researchresan

Lösningen på problemet att fasta objektiv begränsar vad man kan fotografera är att ha flera objektiv med sig. Jag vill minnas att jag en gång i tiden släpade runt på fem objektiv en stekhet dag i Avignon. Det tog massor av tid att hålla på och byta objektiv så idag begränsar jag mig till dubbla objektiv och dubbla kamerahus. Med två hus så har jag dubbla möjligheter.

När jag åker runt och fotograferar till Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm har jag dubbla kameror. Det fungerar eftersom jag reser med bil och maximalt promenerar en timme i taget. Packningen blir dock tyngre eftersom jag bär med mig alla värdesaker samtidigt. Ibland får jag dock för mig att jag även ska släpa med mig stativ… Och om det sedan är 95 höjdmeter så kan det bli lite svettigt.

När jag åkte runt i södra Frankrike för att göra research till Mitt Nice respektive Mitt Provence var det dels högsommar och dels reste jag med tåg, buss och gick mycket längre sträckor. Då fick mobilen duga för landskapsbilderna och sedan makro för matbilderna. Men reseguiderna till Karavan har inte samma krav på bildkvalitet, som jag ställer på böckerna jag själv kommer att ge ut.

Just nu brukar jag ha ett 35 mm på det ena huset och mitt kära makro på det andra. Makrot är nog mitt favoritobjektiv. Det har bäst bildkvalitet av alla mina objektiv, det är relativt lätt och är hyfsat ljusstarkt.

Zoom är perfekt på blandresan

Mitt allra första objektiv var en normalzoom, 24-105 mm. Då tyckte jag bilderna blev fantastiska, nu är jag inte lika förtjust. Jag använder det nästan alltid i ytterlägena, antingen 24 mm (och muttrar över att jag vill ha mer vidvinkel) eller 105 mm (och längtar efter teleobjektiv).

Det är kort sagt inte ett objektiv jag använder särskilt ofta nuförtiden. Men förra sommaren när jag var ute på den stora Europaturnén insåg jag att det är inte helt fel med ett allround-objektiv. För jag passerade då många ställen som jag inte kommer att besöka igen och då kändes det plötsligt viktigare att få med så mycket som möjligt, än att allt blev perfekt.

Jag använde zoomen på dagen och på kvällarna satte jag på mitt allra billigaste och enklaste objektiv, plastobjektivet 50 mm.

Efter några dagars resande eller vandrande så uppskattar jag verkligen det objektivet. Det är egentligen det enda jag kan ha på kameran om jag ska ut på längre vandringar. Och det ska jag göra i nästa vecka. Därför blir det det objektivet som ska med.

Jag testade det på minisemestern till Fjärdlång förra veckan och det bekräftade att det är rätt att prioritera vikten när man ska ut och vandra. Men det är klart att jag ser skillnad på objektiv och objektiv. Blåvingen är fotad med 50 mm på Fjärdlång, citronfjärilen med macrot i Skänninge.

Det här var på sätt och vis en uppdatering av mitt inlägg Vilket är bästa objektivet för resan? som jag skrev för några år sedan.

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)