Lettland: Riga, Jurmala och ett par slott

Hur många öl drack vi igår egentligen? Bara två!? Huvudet kändes mer som om de varit tjugo och jag övervägde att sluta igen ögonen, borra ner huvudet i de sköna lakanen och sova några timmar till men ett snabbt överslag sa att jag hade sovit nio timmar och skulle jag hinna med att blogga något så gällde det att kliva upp. Så jag klev upp och hämtade datorn men upptäckte att Windows hade bestämt sig för att just denna dag var en bra dag för en större uppdatering. Så jag fick vänta.

Försökte väcka kroppen med en kopp nescafé och en halvliter vatten men den korta natten på färjan natten innan hade satt sina tydliga spår. En niotimmars natt är inte nog för att kompensera. M var ungefär lika klubbad hon, men så smånginom hade vi duschat, satt på oss samma kläder som dagen innan och packat ihop våra pinaler. Jag hann även publicera en rad från vår förmiddag i Tallin.

Huggsexa på frukostbuffén

Vi hade betalat för frukost på Hotell Park Inn och när vi äntligen hasade oss ner till buffén hade vi hunnit bli hungriga. Det var en bra hotellfrukost. Det var rejält högtryck med massor av folk så allt fanns inte hela tiden men vi satt bra till så att vi såg när de fyllde på med något så kunde vi tassa dit och plocka åt oss. M inledde med ägg och rökt skinka medan jag angrepp små fina gråa korvar samt ugnsbakade tomater. Vi fortsatte med något som kallades pannkakor men inte var gjorda på vetemjöl – kanske rågpannkakor? De byttes senare ut mot små sötade amerikanska ljusa pannkakor.

På ostfronten så var det en smaklös sak som var kantad av dill följt av en som var badad i rökt paprika. Ingen höjdare någon av dem. Smootien som serverades i små flaskor med sugrör var däremot kanongod. Jag hann även med en del fruktsallad samt att prova en kaka med rabarber och choklad. En något skum kombination. Mamma provade något som var ungefär som en pain au chocholat fast med äppelmos istället för choklad. Till detta drack vi två stora muggar med kaffe var så att vi klarade oss ett tag.

Snabbtitt på Riga

Eftersom vår resa har ett mål och vi bara tar god tid på oss och ser saker på väg till Antibes, snarare än semestrar i Baltikum, så bestämde vi oss för att inte gå mer till fots i Riga, vilket vi hade tänkt ett tag.

Jag trodde att vi skulle kliva upp tidigt och härja in till Riga på en morgonpromenad men det passade oss bättre att ta en lugn morgon på hotellet. Det går bra att ta en färja till Riga för en helgresa någon gång. Då ska jag åka båt i vallgraven. Det verkar som ett trevligt sätt att uppleva Riga på. Det verkar även finnas en hel del museer och en bra marknad.

Förutom gamla stan är Riga känt för sina stora kollektion med jugendhus. Det ska finnas 450 stycken läste jag någonstans (kan även ha varit någon annan siffra). Vi körde runt lite i de kvarter där de ska finnas och jag insåg att Riga hade en storhetstid ungefär samtidigt som de engelska delarna av Nice byggdes. Byggnadsstilen är i alla fall densamma.

Badorten Jurmala

Vid något tillfälle sa M att hon ångrar att hon inte stoppade ner fötterna i vattnet när vi var i den estniska delen av Rigabukten. Därför sa jag att vi kunde ju åka till Jurmala. Det är ett stort rekreationsområde ungefär en halvtimme från Riga.

Vi hade kommit dit snabbare om vi vetat om att det kostar pengar att köra dig. Nu blev vi så överraskade när vi nådde betalstationen att vi körde av, hamnade på en annan väg i en tallskog, körde en bra bit och satt sedan och mediterade en stund vid en flod innan vi bestämde oss för att vända. Det kostade €2 och återigen var det mynt som gällde. Lätt kaotiskt för det var massor med bilar.

Vi fick vår lapp och körde sedan vidare. Jurmala har jag läst är egentligen tre ihopbyggda badorter. Det var lite otydligt var den enda börjar och nästa slutar. Det finns två förhärskande byggnadsstilar: snickarglädje och öststatsbetong. Ibland är de väl underhållna men den som vill studera bedagat förfall har goda möjligheter. Vårt urval för vilken plats vi stannade på baseras helt på att vi hittade ett hål som eventuellt kunde klassificeras som parkeringsplats.

Det var inte riktigt lika långgrunt som i Kabli där vi stannade till dagen innan men nu när vi tog av oss barfota kunde vi konstatera att sanden är extremt finkorning. Jätteskön att gå på men helt lögn att få av fötterna efteråt.

GPS-navigering riskfyllt

När vi skulle lämna Jurmala blev vi stoppade av polisen. Vi hade gjort en vänstersväng där det var förbjudet. Det var inte första vänstersvängen i Lettland som kanske inte var helt laglig. Bilens GPS är inte helt uppdaterad på den fronten. Vi fick en föreläsning av polisen att inte navigera efter GPS utan följa väghänvisningarna. Vi lovade att göra detta.

Något mer som vi kanske kommer hoppa över är att välja kortaste rutten framöver. Vi gjorde det efter Jurmala och GPS:n ledde oss in på en riktigt rutten grusväg.

Barockslott i Jelgava

Från ingenstans dök helt plötsligt ett pampigt slott upp vid en flod. En snabb googling berättade att det var Baltikums största barockslott.

Vi körde en bit i stan och stannade utanför ett Rimi, vilket kan översättas till Ica Maxi. Där köpte vi varsin sallad, bröd, några öl och lite konstiga kakor. I utkanten av Jelgava en del ganska råddiga industrier och järnvägsspår.

Det kända barockslottet Rundale

Vi hade precis kommit ut på asfaltsväg när nästa pampiga slott dök upp. Denna gång hann vi notera en avfart till en parkeringsplats och svängde av. Där vi parkerat med nosen med utsikt mot en stor gul barockfasad plockade vi fram våra sallader.

De var rätt usla, mest salladskål och ynkliga bitar med ost. Medan vi tuggade på dem noterade vi en strid ström med människor som gick mot slottet. Den pampiga fasaden vi satt och stirrade på var baksidan av den ena flygeln och vår parkering var en liten vid sidan om.

Rundale verkar vara en av Lettlands stora turistattraktioner. Det finns restaurang och café inne samt kaffevagn på andra sidan. Vet inte riktigt om det var insidan av slottet eller den berömda rosenträdgården på baksidan som lockade mest.

Den sistnämnda kunde man se via ett rundtåg. För de som har många mil kvar gick det fint att gå ner i källaren och låna toaletten och att sedan återvända till bilen. Vi provade också kaffevagnen. Espressoindex €2 och det krävde socker (när det gäller kaffet så ser jag verkligen fram emot att komma till typ Italien).

Dagens storkbild

Dagens storkbild har jag klivit ur bilen för att ta. Det blir bättre då. Mitt gamla kamerahus är långsamt och hänger inte riktigt med i den ädla sporten foto-genom-bilfönster som jag ägnar mig åt. (Jag har beställt ett nytt kamerahus men det kom inte fram i tid).

Kan även rapportera att säden vajar mogen på fälten, till skillnad från i Estland där de ännu inte gulnat.

chefstomaten