Magisk middag på Fabriken Furillen

På en karg vindpinad ö strax utanför Gotlands ostkust ligger den trendiga anläggningen Fabriken Furillen i en nedlagd kalkkross. Den säregna miljön lockar modefotografer året runt. Sommartid drar restaurang och designhotell besökare från när och fjärran.

Furillen ägs av en fotograf och entreprenör som sett möjligheterna i de gamla industrimiljöerna. Själva stenkrossen lades ner på 1970-talet efter sjuttio års verksamhet. Det har även varit militär verksamhet på ön som är förbunden med Gotland med en väg.

Lokala råvaror på Fabriken Furillen

Jag hade förmånen att bli bjuden på middag på Fabriken Furillen i somras. Hade jag skrivit detta inlägg då, hade jag antagligen haft mer att berätta. Det jag minns så här ett halvår efteråt är sagolikt goda viner (särskilt en Barbera), vackra uppläggningar av ganska ordinära råvaror samt att ljudnivån gjorde det hopplöst att prata människan som satt mitt emot.

Nu var det en middag med flera föredrag och väldigt god mat, så det gjorde inte så mycket att det var svårt att konversera grannarna. Inriktningen på restaurangen är lokala råvaror med en historia. Och då menar jag verkligen lokala. Kossorna betar ett stenkast därifrån. Möjligen på en bondgård som vi passerade på vägen till restaurangen.

Jag har dessutom för mig att någon av dryckerna var bryggd på området, men det ska jag låta vara osagt. Varje rätt presenterades med en egen berättelse.

Magiskt natur och säregna industribyggnader

Mitt mest bestående minne är att jag var extremt trött den kvällen. Därför hoppade jag över efterrätten och gick ut. Fördelen med detta är att jag hann ta några bilder från området. Annars blev vi bussade dit och tillbaka till Visby utan möjlighet att se omgivningen.

Det är inte restaurangens fel att jag var så trött, det handlade mer om arbetsbelastningen just då. Det gjorde också att bilderna blev liggande för jag var upptagen av att skriva om helt andra ämnen. Det här var nämligen under Almedalen.

Jag skulle i varje fall gärna återvända till Furillen. Inte minst för att det är så otroligt snyggt allting. Både maten och omgivningarna. Visst är det värt ett besök eller två?

Disclaimer: Kvällen handlade om framtidens vård och arrangerades av Takeda. Jag var där som en del av ett uppdrag inom medicinteknik. 

chefstomaten