Många trevliga fikaställen på Djurgården

”Många trevliga fikaställen på Djurgården” – det var ju verkligen en unik rubrik. Snacka om att utforska okänd terräng. Nåväl, det var en för mig oväntad tur igår. Min kompanjon skulle göra ett ärende i stan och jag följde med för att fotografera lite. Valsade runt på Östermalm en stund, inspirerades av naturfotografier i Berzelii park tills jag läste texten om varg och dissade hela Wild Wonders of Europe som okunnig kvasipropaganda för stadsmänniskor. På Nybrokajen läste jag turtidtabeller för utflyktsbåtarna och drabbades av Sandhamnslängtan.

Var nära kliva ombord på den här vackra båten som precis skulle avgå för en tretimmarstur. Men jag skulle egentligen jobba och hade inte tid sitta på en båt hela eftermiddagen (gissa vem som kom hem efter båten…). Innan jag återgick till datorn skulle jag bara dricka kaffe, ingen utflykt är ju komplett utan en kopp java.

Champagneloungen Happy

Längs strandvägen finns flera sommarcaféer/barer. Det andra stället från Nybrokajen sett, Happy, såg ut som det kom direkt från St Tropez eller Cannes. Min kompanjon tyckte det var dyrt med 100 kr för glass. Det var dock en skylt för utrikiska gäster att champagne såldes per glas. Vi tog varsin coffee to go (30 kr).

Om kaffe i pappmugg, franska caféer och en skrivande amerikanska på Cap d’Antibes skulle jag kunna (har tänkt att) skriva ett eget inlägg (den som väntar på något gott osv).

När vi gick vidare kände vi att vi valt rätt inköpsplats, resten av caféerna såg ut som de missat att vintern är över och att det är dags städa bort spindelväven.

Hav doftar sommar

SVD kör just nu en intressant artikelserie om luktsinnet. Igår berättade de att dofter är porten till barndomsminnen. För mig är ingen sommar komplett utan doften av hav, helst ihop med segling. Det ska vara svenskt hav. Medelhavet luktar inte likadant och ger inte samma associationer. De senaste två somrarna har jag varit i Antibes och skrivit på två bokmanus vilket betyder att jag inte märkt att det varit sommar.

Önskan att hålla kvar sommarkänslan fick oss att gå över Djurgårdsbron och fortsätta längs vattnet. Det var faktiskt första gången jag överhuvudtaget gick just där. Och då är jag ändå född i Stockholm och hade en gång i tiden ett välutnyttjat årskort på Skansen.

Hemgjord mjukglass på Villa Godthem

Vid Villa Godthem började det bli dags för en till fikapaus. När vi såg skylten att de hade hemgjord mjukglass var valet lätt. Kan verkligen rekommendera den. Den är inte så söt eller sliskig som den där sörjan som brukar säljas under benämningen mjukglass. För 49 kronor serverades den med jordgubbar i en mugg.

Många sittplatser med dynor. Vackra kaffemuggar för den som dricker bryggkaffe. Latten dock ur maskin så vi var glada att vi anlitat Happys barista.

Flickorna Helin & Voltaire i Skånska Cementgruvan

Till nästa fikaställe var det inte många steg. För den som vill sitta bekvämt eller äta mjukglass rekommenderas Villa Godthem men alla andra bör absolut gå de extra stegen till Skånska Cementgruvan. Vilken byggnad!!!

Skånska Cementgruvan

Inuti var det ganska mörkt med levande ljus på alla bord. Skulle gärna kura där en höstdag med en tallrik med färgglada maränger framför mig. Ett runt tegelrum, vem kan motstå ett sådant? Dessutom lär hundar vara välkomna vilket är ett extra plus.

Rosendals trädgårdscafé

Vårt sista pitt-stopp kräver ingen närmare presentation. Det blev för ett par veckor sedan utsett till Sveriges bästa fikaställe. Det är fantastiskt trevligt på alla sätt och vis, det är bara det att alla känner till Rosendals trädgårdscafé redan. Vi köpte med oss ett rabarberbröd och en kardemummabulle.

Rosendals trädgårdscafé

White Guide hade inte fel när de satte Rosendals trädgårdscafé i topp!

Vad som var nytt för mig var att man kan åka spårvagn därifrån (efter en kort promenad) ända till Sergels torg. På något märkligt sätt lyckas de Stockholmska spårvagnarna både ha tät trafik, rulla mjukt och vara luftkonditionerade. Tre saker som inte funkar i Göteborg. Ett annat blogginlägg jag ska skriva endera dagen är en jämförande studie av (kassa) biljettsystem. På spårvagnarna i Stockholm har de i alla fall skippat alla obegripliga automater, det går runt en människa och tar betalt istället.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)