Sjöblöt midsommar (med sprint till flygbuss)

Midsommar är här, den mytomspunna och älskade. Den då svenska flaggan ska vaja i kapp med blomkransarna och det ska frossas i svenska jordgubbar och snaps – helst vid en insjö. Jag startade för säkerhets skull med franska jordgubbar på en svensk flagga några dagar före själva midsommarafton.

På midsommaraftons morgon vaknade jag klockan 05 sjöblöt av svett i Antibes. Regnandet dagen innan hade ersatts av värmebölja. Exakt hur varmt det var i lägenheten orkade jag inte ta reda på utan jag stapplade bara upp och tryckte igång luftkonditioneringen.

Halv åtta var jag uppe igen, tröttare än någonsin men denna gång väckt av larmet. Drog med mig lakanen när jag vacklade ur sängen. När lakanen var i tvättmaskinen tittade jag ut på balkongen för att se hur de bevattningsåtgärder som jag ägnade flera timmar åt dagen innan fungerade. Bar ut ytterligare femton liter vatten och dränkte blommorna ännu en gång. Konstaterade att allt jag tvättat kvällen innan hade torkat – förutom en tunika som trillat av galgen och låg i en hög i botten på garderoben. Hängde upp den på en handdukstork och tryckte igång den. Samtidigt tryckte jag igång torktumlaren och säkerställde att temperaturen i lägenheten skulle återgå till svettigt.

Det var svalt och skönt att promenera till Florentin (tog omvägen runt havet och plåtade just denna bild). Bageriet blev glada när jag hade jämna småpengar till min un croissant och une baguette traditionelle.  Baguetten hade redan kallnat (praktiskt taget gammal alltså) men croissanten var härligt ljummen. Eftersom det var sista gången på ett tag som jag äter färsk croissant till frukost passade jag på och dokumenterade händelsen i bild.

Ungefär där gjorde jag dagens första misstag. Jag tyckte att jag hade så gott om tid innan avfärd (som var schemalagd till 10.00) att jag skulle hinna med ett dopp. Eller snarare tänkte jag att jag gott kunde byta ut dammsugning och annan städning mot att flyta runt i Medelhavet en sista gång.

Det är ganska läskigt att trava iväg ner för ett dopp utan någon som helst klocka. Hur länge skulle jag våga stanna i vattnat? Inte särskilt länge och istället för att lägga mig ner och torka vevade jag handduken runt mig och promenerade hem så.

Jag kom hem 09.57 igen. Och insåg att jag inte hade tömt kylskåpet ännu. Och att bikini inte riktigt är min dress code på flyget. Svisch, svosch.

Med soporna i ena näven, handväska på axeln, 20 kg resväska på släp och 12 kg ryggsäck rusade jag ut ur lägenheten kl 10.23. Var det nu 10.35 eller 10.40 som flygbussen skulle gå? Oavsett vilket hade jag ont om tid och började springa i det svaga uppförslutet. Vid ett rödljus pillade jag fram busstidtabellen och läste 10.30. (!!!) Då var klockan 10.28 och jag var halvvägs. Bussen är ofta sen, skulle den vara det idag också?

Nästa dag med billiga flygbiljetter är i slutet av juli så det var bara att fortsätta springa och hoppas på att en stor skara passagerare hade försenat bussen. Jag sprang och sprang. Aldrig är det så många pensionärer i vägen som när man kommer rusande med väskor runt om. Och aldrig har lutningen varit så brant. 10.35 stapplade jag de sista stegen till Haut Vautrin vilket jag hoppades fortfarande var den tillfälliga hållplats som gäller för flygbussen (normalt är det Passerolle 150 meter längre fram). Jag tog fram busstid tabellen igen. 10.40 i Antibes 10.30 i Juan les Pins. Jag hade läst fel och nästan tagit kål på mig själv på kuppen…

I själva verket kom bussen 10.52. Jag var den enda passageraren.

På flygplatsen var det desto fler personer. Jag satte mig med min baguette, ostkanter och skvätt rosévin på en bänk i skuggan utomhus (mitt i den inofficiella rökrutan insåg jag efter en stund). Jag hann dock inte sitta där särskilt länge innan det var dags att attackera säkerhetskontrollen. Höll vänster och skippade helkroppsskanningen (vet inte om den är kvar, glömde kolla).

Sedan la jag en stund på att fundera var jag sett en staty tidigare. Jag vet att jag har försökt fotografera den förr, underifrån och med blå himmel i bakgrunden (så det är bevisligen inte det här exemplaret som står inomhus). Men var? Hann bli lite svettig igen när jag insåg att jag satt och väntade utanför fel gate på fel våningsplan.

Detta skrivs på Norwegian, om en timme landar jag i Sverige igen. Ska fira midsommarkväll med flera av mina favoritpersoner av både tvåbent och fyrbent slag. Jag hoppas vi klarar oss undan regn men blir jag blöt igen så är det något jag fått viss vana av idag.

Glad midsommar allesammans var ni än är och gör!

chefstomaten