Varmt på Roslagsleden

I morse väcktes jag av spöregn. Svårt förstå att det igår var så varmt att hunden tyckte jag var korkad som drog ut honom i skogen. Jag är beredd att tycka att han hade en poäng… Men jag har länge velat gå en bit till på Roslagsleden och igår passade bra.

Skogslingan i Skarpäng

Inte för att vi gick så särdeles lång bit på just Roslagsleden, det var mer väg-skogsslingan-fornslingan-ridväg-Roslagsleden-annan stig. Vi bjöds i alla fall på omväxlande terräng med allt från myggig skog till hagar och stig längs Vallentunasjön.

nyponros

Det händer ju alltid något som omkullkastar mina Roslagsledsplaner, om jag inte går vilse så är det någon som satt upp staket rakt över stigen. Igår var det kor, av sorten utan juver. Det är fint på alla sätt att boskap är ute och käkar gräs istället för att stå inne i ladugårdar. De håller landskapet öppet så jag får vandra på ängar istället för att gå genom snårskog men får jag slå ett slag för fårnäringen? Får är mindre än vad nötboskap är och jag har inga dåliga erfarenheter av får (till skillnad från kor).

Mitt mål var att gå till Karby gård i Täby Kyrkby men vid Såstaholms konferensanläggning gav jag upp kohagen (Roslagsleden) och tog sikte på en tipspromenad istället, en ganska otrampad sådan.

Lyckades med konststycket att gå en stor cirkel runt den hage dit Estrids runstenar flyttades 1990. Men medan jag väntade på att vi skulle bli upphämtade med bil hann jag ta en snabb språngmarsch bort till dem.

Så roligt att äntligen komma förbi platsen där man tror att Estrid begravdes. Och jag tycker fortfarande att det är helt fantastiskt att hennes man begav sig iväg till Jerusalem på pilgrimsfärd för tusen år sedan. Vilken resa! Tänk om han hade skrivit en reseberättelse från färden. Hur reste han? Med båt? Red? Gick? Vad dog han av?

En av Estrids runstenar

För den som gillar runstenar är detta en mycket bra vandring.

Vi passerade exempelvis nära Hagby Gärde där det finns en Estid-häll (igår gick vi dock på en väg som gick parallellt med stigen och var betydligt mer lättframkomplig så här års).

Strax därefter passerade vi förbi Hagby gård dit ett par andra runstenar flyttats.

Roslagsleden

chefstomaten