Mina nya Madshusskidor glider fint

Det går inte att köpa sig bättre kondition. Men det går att köpa nya skidor som glider bättre. På så sätt blir skidåkningen roligare. När skidorna glider snabbare med samma ansträngning blir det lättare att få ordning på tekniken och åka skidor istället för att skidor. Dessutom gör känslan att det glider mycket för humöret. Det blir plötsligt enklare att åka längre, både i kilometer och minuter räknat.

Jag har muttrat över bristande glid i många år (i den mån jag åkt några skidor). Lösningen har funnits inom räckhåll, men jag har inte prioriterat att lägga pengar på just skidor.

Tänndalen Skiduthyrning valde ut rätt spann

Skidköpet började med att vi gick till Tänndalen Skiduthyrning med de gamla skidorna för att få dem slipade, något som också kan förbättra glidet. Samtidigt mätte de upp spannet för att kunna lägga vallan på rätt ställe. Det går att mäta upp skidspannet själv, men är skönt att låta någon annan göra det som har ett lämpligt ställ framme.

Killen som hjälpte mig sa att mina gamla Fischer fortfarande dög att åka på, men att spannet var lite mjukt vilket gör att fästvallan ligger i och bromsar. Hmm. En automatisk broms kan säkert vara bra ibland, men jag föredrar att ha ett par skidor utan. Det blev en del provande för att hitta ett par skidor med rätt spann. Jag var noga med att påpeka att jag inte ville ha något mjukt tjejspann utan ett rejält spann. Ingen vits att lägga ut massor av pengar och få ett par marginellt bättre skidor. Det blev ett par röd-vita Madshus.

Madshus skidor

Jag har haft Madshusskidor förut, men det är länge sedan. På den tiden var de låga och mjuka, vilket ledde till en speciell teknik. Jag upplevde att jag tassade fram på dem. Det gällde att smyga fram skidorna och med lätt böjda ben fokusera på att skjuta fram fötterna. Detta till skillnad från mina olika Fischerskidor där jag mer ägnat mig åt att dunka ner och skjuta ifrån. Jag har inte åkt tillräckligt långt på de nya för att säga hur de bäst framförs. Men de verkar lovande.

Kocken åkte bakom mig en dag och hävdade att mina skidor gled bättre än vad hans gör. Det var roligt att höra, särskilt som jag spårade i nysnö. Hittills har jag varit lite försiktig i hur mycket fästvalla jag lagt på vilket gjort att jag fått saxa uppför en hel del backar. Ser fram emot att lära känna skidorna bättre under många och långa skidturer!

chefstomaten