Vinterbilder från centrala Örebro

Örebro är en av dessa svenska städer som bjuder på vackra vyer oavsett väder. När jag var där i veckan var det grått och småregnigt på morgonen. På eftermiddagen sprack det upp och blev en riktigt fin solnedgång. Vid det laget satt jag dock på tåget tillbaka till Stockholm.

orebro-2138

Örebro inom pendelavstånd till Stockholm

Det är en ganska snabb tågresa mellan Örebro och Stockholm. Dubbeldäckarna är hyfsat bekväma med täta avgångar. Det enda felet är bristen på kaffe ombord. En hel del människor dagspendlar mellan Stockholm och Örebro. Det låter jobbigt tycker jag, men det är inga problem att åka dit på dagsutflykt.

orebro-2165

Det är en ganska bra idé att åka till Örebro på dagsutflykt för det finns en hel del att titta på. Nu var inte jag där på sightseeing utan jag var där med en kollega för att prata medicinteknik på sjukhuset. För att vara säkra på att komma fram i tid tog vi ett tidigt morgontåg. Tåget överraskade oss med att vara punktligt, vilket betyder att vi hann strosa runt i Örebro en stund.

orebro-2167

Vi var såpass tidiga att inga affärer hade öppnat utan vi fick beundra skyltfönstren. Vi såg bland annat en hattaffär som såg intressant ut. I området runt det här röda huset fanns också fina skyltfönster.

orebro-2152

Svartån och slottet

Vatten och slott är en oemotståndlig kombination. Därför drog vi från stationen oss neråt mot Svartån och det pampiga Örebro slott. På vägen passerade vi den tornprydda byggnaden som tidigare innehöll en tidningsredaktion och numera hotell Borgen.

orebro-2148

Slottet har varit försvarsverk, fängelse och kontor. Det har varit putsat men putsen har sedan knackats bort. Det är omringat av vatten från alla håll. Det är lite svårt att få med på bild med 35 mm-objektiv. Mer vidvinkel hade underlättat.

orebro-2169 orebro-2179 orebro-2182 orebro-2163

Det här tornet tror jag har något med järnvägen att göra. Det står i ena änden av sjukhusområdet.

orebro-2197

Wadköping

Om man gillar gamla hus är Wadköping ett givet mål för en promenad. Det är ett friluftsmuseum längs ån. Där finns många hus att titta på.

orebro-2187

Det hoppade vi dock över denna gång. Istället steg vi rakt in på caféet för en snabb kaffe. Jag har varit där tidigare och har ett svagt minne av en chokladbakelse som var så stor att jag tog med den hem och knaprade på den i tre dagar.

orebro-2189

Nästan samma väg på eftermiddagen

De här bilderna tog jag på väg tillbaka till stationen på eftermiddagen. Den sista bilden var ett försök att ta en bild till min serie med samma motiv vid en annan årstid. Men jag tror jag mindes lite fel var jag skulle stå någonstans.

orebro-2220 orebro-2230 orebro-2242 orebro-2246
chefstomaten
Latest posts by chefstomaten (see all)