Nice-tapas på Lou Kalu perfekt eftermiddagssnacks

En hel del av cuisine nissarde, la cuisine niçoise eller Nice-köket kvalar in som street food. Det är enkla smårätter man äter i handen. Ofta gjorda med råvaror som en gång i tiden var billiga och tillgängliga. De passar perfekt som en munsbit till eftermiddagsvinet för att man ska klara sig till middagen. Eller för att ersätta middagen om man ätit en stadig lunch.

I veckan var jag i Nice och träffade Maria. Vår plan var från början att gå till Le Plongeoir för jag vill utöka mitt fotoarkiv med bilder av detta ställe i sin nuvarande inkarnation. Men de hade inte öppet så vi satte oss på en av strandbarerna istället. Det var hur skönt som helst men efter en stund kom jag på att jag var hungrig. Det var inte mattid så vi gav oss av in i gamla stan i jakt på drink-tilltugg.

Lou Kalu på Rue Saint-François de Paule

Vi gick upp till gatan med operan, Auer och Alziari. Där kunde jag välja mellan spansk och Nice-tapas. Jag valde såklart Nice-versionen även om socca egentligen inte står på min favoritlista. Men är jag i Nice tänker jag ändå äta socca. Det passar bra ihop med rosévin.

I mitten ligger bitar av socca. Närmast mig står en skål med en en god tapenade. I Marias ände av brickan ligger pizzabitarna som var som pizzabitar är mest. Besvikelsen var egentligen lök och ansjovis-pajen pissaladière. Det var lite för mycket ansjovis i den för min smak.

Maten på bilden var den lilla plankan för €10. Med två glas rosé blev det €18. Ett humant pris tycker jag. Hade jag sett att de hade lokala öler hade jag nog varit nyfiken på att prova det.

Just dessa bilder är från ett ställe som heter Lou Kalu. Jag har ätit liknande på andra ställen i Nice tidigare. Stärkta av detta eftermiddagssnack så återvände vi ner till stranden lagom tills solen gick ner. Ingenting är så fint som Antibes men Nice är inte dumt det heller.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)