(O)kända skatter i biblioteket på Nynäs slott
Det som gör biblioteket på Nynäs slott unikt är att hela boksamlingen är införskaffad av en och samma person, att den fortfarande är komplett och att allt finns väl dokumenterat.
Exklusiv visning av Nynäs slott
I helgen var jag på skrivretreat i vandrarhemmet invid Nynäs slott. Förutom en massa skrivtid, en spökvandring och många fina möten fick vi en exklusiv visning av slottet av intendent Pontus Carlweitz. Där fick vi bland annat se biblioteket som normalt inte visas för allmänheten.
Jag antecknade som en besatt och kan bara hoppas att jag hörde och antecknade någorlunda rätt. Om någon läsare hittar ett fel eller något jag glömt är jag tacksam för en rad.
Carl Göran Bonde kombinerade nytta med nöje
Bokbindare Hellman på Tullgarns slott
Om man på den här tiden köpte böcker direkt från förläggaren fick man en bunt papper som man fick ombesörja bindningen av själv. Bonde anlitade ofta bokbindare Hellman på Tullgarns slott. Hellman var till vardags skolmagister har jag för mig. I varje fall var bokbindandet inte hans huvudsakliga syssla. Det finns dock många böcker på Nynäs slott som är inbundna av honom. Varje bokbindare hade sitt signum. Hellmans var att använda ljust kalvskinn och prägla ryggen med romber.
Är en bok bunden i rött kalvskinn är den nästan säkert från 1800-talets början fick vi också veta.
Vi tittade särskilt på böckerna på bordet. Den tjocka boken är (såklart) en Bibel. En tysk sådan från 1600-talet. Eventuellt är pärmarna äldre. Boken som ligger uppslagen längst till vänster är från 1500-talet och innehåller träsnitt. Blommorna är handkolorerade. Den exklusiva boken med växter lär trädgårdsmästaren på slottet ha lånat. Sådant finns nämligen antecknat. Den allra första låntagaren ur biblioteket var smeden. Han lånade Svensk järnhistoria i två band men dukade visst under av all lärdom för böckerna återlämnades aldrig.
Det är detta som gör biblioteket så värdefullt. Att allt är väl dokumenterat. Det är få bibliotek där man idag kan följa vem som köpt böckerna, bundit in dem och läst dem. Samlingen är dessutom numera inventerat. Det är gjort av en expert under en, eller om det var två vintrar, tillsammans med en flaska portvin. Flera flaskor hoppades vi, det var rätt kyligt på slottet redan i oktober. Inventeringen behövdes för böckerna är inte ordnade efter ämne, språk eller bokstavsordning utan mer efter storlek och utseende.
Nynäs slott värt ett besök
Är du nyfiken på att veta mer om detta eller andra bibliotek på slott och herrgårdar leta efter boken Resa i tysta rum på ditt lokala bibliotek (den är nämligen slutsåld hos förlaget).
Är du nyfiken på Nynäs slott får du vänta till våren. De har nämligen vinterstängt nu. Vår, sommar och höst är det visningar samt servering i orangeriet. Året runt finns det gott om skyltar i omgivningarna där det går att läsa på om slottets invånare. En kul vinkling som jag noterade. När jag lämnade museibranschen för tio år sedan var den på gång, att man berättar historia utifrån individer snarare än krig, årtal och liknande.
Avrundar med fler bilder från helgen. På grund av ett litet teknikproblem får det bli bildspel även om jag själv inte är så förtjust i det, det tar så lång tid att glo igenom alla bilder.
- Världsarvet Grand-Place i Bryssel med olika kameror - fredag 29 september 2023
- Fyren på Cap d’Antibes har öppnat för besök igen - onsdag 26 juli 2023
- Google Maps lurar ut oss i franska berg med bil - torsdag 8 juni 2023
Mycket intressant läsning. Önskar innerligt att jag hade varit med, älskar gamla skinninbunda böcker.
Kram Kim :-D
Om du gillar gamla skinnbundna böcker hade du verkligen gillat det här biblioteket. Det blir extra intressant med en guide som både kan ämnet och är duktig på att berätta om det. Jag är så glad att jag var med.
Kram Kristina
Ja, det lät oerhört intressant och givande.
Kram Kim