Lammsafari på Öströö när bokskogen är som vackrast

Det var nära att jag sammanfattade Öströö fårfarm med fem sömniga lamm och femhundra bilar. För vi var inte ensamma om idén att göra en utflykt till Öströö när det var finväder och långhelg. Dessutom var det Smaka på Tvååker under Kristi himmelsfärdshelgen.

Många njöt av det fina vädret.

Men så lyckades svägerskan få plats på den fullbokade lammsafarin och vips vände mitt omdöme. Dessutom hade lammen i besökshagen vaknat när vi kom tillbaka. De var pigga, sociala och riktigt roliga. Svansarna gick som propellrar när de blev kliade bakom öronen.

Öströö fårfarm ligger i kanten av Åkulla bokskogar

Fårfarmen är en del av ett gammalt gods med ett slott. Själva jordbruket arrenderas sedan 1987 av Kristian och Jeanette Karlsson. Hela godset fick ny ägare 2022 då det köptes av GeKås ägare från adelsfamiljen Klingspor.

Öströö ligger verkligen vackert. Åkulla bokskogar är samlingsnamnet på ett tiotal separata naturreservat i det inre av Halland. Bokarna grönskar alltid första veckan i maj. Boken ger nämligen blanka den i temperatur och väderlek, den använder dagsljuset som klocka.

Gotlandsfår och några Leicester.

Mest gotlandsfår

I skogskanten betar 500 tackor med sina lamm samt ett gäng kor. Öströö fårfarm är en rätt stor lammgård med svenska mått mätt. Varje säsong föder de upp någonstans runt 800 lamm. Lammen växer så det knakar, lägger på sig 200 gram om dagen och slaktas på hösten.

Gården har hela kedjan i egen regi. Lammen slaktas och förädlas på gården. Köttet säljs i den välsorterade delikatessbutiken. Jag fick inte provat något denna gång men handlade gårdens lavendelskorpor. De har också en stor presentbutik i en gammal lada. De tar nämligen också vara på skinnen och ullen.

Att Highland cattle överhuvudtaget ser något tycker jag är imponerande. Hereford har alltid vita ansikten, något som slår igenom om de korsas. Tjuren Knut hade gått och lagt sig i skogen när vi passerade.

Guidad tur med traktor

Lammsafari innebar att åka guidad tur med bonden och hans fyrbenta medhjälpare Tage. Fyra skrindor rullade bakom traktorn ner genom de vackra bokskogarna. I en stor hage fick Tage visa vad han går för när han vallade fåren från en plats till en annan.

Fåren traskar förbi skrindan när hunden Tage vallar dem (det som syns på sidorna av bilden är delar av skrindan.

Jag tyckte att det var ganska vilsamt och trevligt att åka med. Möjligen lite svårt att fotografera för det skakade för mycket för att stabiliseringen på kamera och objektiv skulle klara av att motverka. Men de flesta var nöjda med att titta.

Det var allt från Halland denna gång. Fler utflykter dyker upp på Strövtåg i norra Halland så småningom.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)