Rätt autofokuspunkter på Canon 7D och 5D

När jag skulle handla kamerahus förra året och jämförde Canon 60D och Canon 7D, ja då var inte autofokus-punkterna ens med på listan. Jag hade med saker som storlek, minneskort och snabbhet. Fler bilder i serie var något jag var intresserad av, less som jag var på ett trött 400-hus. Den vikbara skärmen på 60D lockade också (med rätta). Men antal AF-punkter? På den tiden använde jag nästan uteslutande mittenpunkten. Jag tog mycket spontanbilder (typ genom bilfönster) och eftersom ögat ser rakt fram i sökaren är det störst sannolikhet att det blir bra om autofokus är ställt på mittenpunkten. Sedan gick jag hem och skar till bilderna som jag ville ha det, tog bort överbliven himmel och liknande.

Men ju mer jag fotat, ju mer intresserad är jag av att bilden ska vara ”färdig” i kameran, det blir helt enkelt alldeles för mycket jobb att sitta och fippla och skära till flera hundra bilder. Dessutom onödigt om man vill behålla så stor bild som möjligt för att kunna trycka bilderna. Så jag har börjat använda de andra fokuspunkterna. Men de sitter alltid på fel ställe, aldrig där jag vill ha skärpan. Använder man den vanliga tredjedelsregeln så vill man kanske ha skärpan på någon av dessa tänkta linjer. Men AF-punkterna i 60D sitter inte där!

Jag har irriterat mig på detta länge och inte blev det bättre av att jag provade Fritz Canon 7D. I 7:an sitter AF-punkterna där jag vill ha dem. Det underlättas såklart av att de är 19 stycken, inte 9. Nya Canon 5D mark III lär ha 61 AF-punkter. Känns som sannolikheten att någon sitter där man har tänkt sig är rätt stor. Kanske ska ta en tur till Scandinavian photo ändå.

Makrot funkar på mitt kamerahus!

Orsaken till att jag testade Fritz kamerahus var inte för att lära mig att det har fler fokuspunkter utan det var ett steg i min mycket långa och sega kamerasörja. Jag ville helt enkelt testa igenom alla mina objektiv både med Fritz och mitt eget kamerahus. Detta gjorde jag för någon månad sedan men har inte riktigt orkat ta tag i bilderna sedan dess. Men nu har jag tittat igenom dem.

Resultat? Jo, det bjöd på en glad överraskning. Makrot levererar skarpa bilder oavsett vilket kamerahus det sitter på! Woho!

För övrigt var det ungefär som väntat efter mina turer till Canon Service Center. Mitt hus och vidvinkelobjektivet pratar med varandra medan Fritz kamerahus (som inte pratar med vidvinkelobjektivet), pratar väl med kakobjektivet, telet och normalzoomen.

 

chefstomaten