RivieraRuffel – Mord, Maffia och Miljarder av Bo Wiberg

Jag har just läst en till deckare som utspelar sig på franska Rivieran, RivieraRuffel av Bo Wiberg. Jag läste den som e-bok i mobiltelefonen och har ett och annat att säga om användarvänligheten i köpprocessen (men det har jag redan sagt på annan plats).

RivieraRuffel är en trivsam deckare, fokus ligger på kluriga identitetsbyten, smarta kupper och oväntade allianser. Två vanliga deckartrender: orgier i vidrigheter och gråtrista vardagsrelationer lyser med sin frånvaro (tack!). Huvudpersonerna är den svenske svindlaren Hans Wrede och den unga idealistiska journalisten Karin Smeds. De lär återkomma i fler deckare och inte mig emot.

Rivieran spelar självklart roll i boken

Lyxvillor och jättejakter, snabba bilar och välklädda kvinnor. Korsika, Port Camargue, La Gaude, St Maxime, Cannes och Vence figurerar alla i boken. Några av dessa ställen har jag besökt.

St Maxime är för svenskar mest känt för att prins Bertil ägde en villa här och brukade spela petanque (boule) i den stora parken. Det är ungefär allt. Huvudpersonerna äter middag i St Maxime och verkar ha varit mer framgångsrika i sitt restaurangval än jag var när jag åt lunch där (det var egentligen inget fel på lunchen mer än att det var turistfälla).

Den hemliga polisen i boken har sitt högkvarter i Vence. Det är de inte ensamma om, bergsbyn Vence har varit biskopssäte och bas för otaliga konstnärer och många svenskar. Vid ett tillfälle kör en polisbil från Vence till Cannes på femton minuter. Jag förstår om passageraren var aningen skakig efteråt, vägarna är inte alltför raka och breda.

Om jag skulle leta boende i det området så ligger nog närbelägna La Gaude bättre till än Vence för La Gaude har inte riktigt upptäckts som turistby ännu. Många svenskar har dock besökt kommunen eftersom IBM har en stor bas här (fast jag har för mig jag läst att de är på väg därifrån?). Just den här bilden var kanske inte så typisk för Rivieran men det kan regna här också och jag har lyckats pricka in den sämsta vintern någonsin och så vidare. Får avsluta med en mer klassisk bild.

Upplösningen i boken utspelar sig på Korsika. Ett ställe jag ännu inte besökt men längtar till.

Bokomslaget har jag hämtat från författarens hemsida. Boken har givits ut tidigare med ett annat (fulare) omslag. Detta blogginlägg är en del av en serie, se andra böcker som utspelar sig i Frankrike.    

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)