7 restips till Titti Schultz på väg till Nice

Upprinnelsen till det här blogginlägget är en diskussion på twitter igår kväll. Titti Schultz efterlyste restips för hon ska åka till Nice om två veckor. Jag bidrog med några förslag, men twitter har sina begränsningen för någon som är så förtjust i ord som jag är. 

Först och främst: bra val av tidpunkt. September är bästa månaden för att resa till franska Rivieran. Vädret är som en bra svensk sommar, runt 25 grader varmt och mestadels sol. Varmt i vattnet… En varm tröja eller en jacka kan dock vara bra att ta till på kvällen.

1) Riverianska tempot

Det är lätt hänt när man kommer sättande från Sverige att man lägger pussel för att hinna pricka av så många topp-sevärdheter som möjligt. Fel! Ta det istället i Rivieratempo och kom hem avstressad och solbränd.

Den sevärdhet som är viktigast både att ha gjort och för detta ändamål är Promenade des Anglais. Här går, strosar, powerwalkar, inlinar, cyklar eller sitter man och tittar på folk och låter sig betittas! Precis hur mycket bling som helst är tillåtet, gärna en päls och en minihund under armen också (just det sistnämnda kan dock vara lite svårt få med i resväskan).

Det viktigaste är dock det lugna tempot. Jag har ibland satt mig på en bänk med en bok och när jag rest mig upp efter en timme så har samma människor som satt där när jag kom suttit kvar.

2) Franskt patisserie

När du hängt på La Prom i några timmar kan det vara dags att byta till ett café. Eller ännu hellre patisserie. Franska bakverk är supertrendigt just nu, klart du ska proväta något. Macarons, croissant, citronmarängpaj eller varför inte en tropezienne. Den sistnämnda ser inte mycket ut för världen men är en av de bättre.

3) Bada

Klart den svenska sommaren ska förlängas med ett dopp. Eller två. Nice har stenstrand vilket gör att hyra sig en solstol kan vara en lockande idé (något jag aldrig bryr mig om att göra i Antibes där vi har sandstränder). Kostar runt €20 för en dag.

4) Vandra

Det är inte tillräckligt känt vilket vandringsmecka franska Rivieran är (kanske min kommande bok kommer ändra på detta?). Det finns otroligt många välordnade vandringsleder i skiftande natur. Den långa GR5 som går ända till Amsterdam startar exempelvis i Nice. Lite mer överkomplig sträcka är att gå till Villefranche längs kusten och ta tåget tillbaka. Startar i Nice hamn, medtag badkläder och glöm inte titta på söta Villefranche innan tåget hem!

5)  Vieux Nice

Visst är gamla stan i Nice en turistfälla men de pastellfärgade Lady och Lufsen-gränderna är oerhört charmiga för det! Gamla stan ringas in av Promenad des Anglais (havet), berget Le Château (bra utsikt och fin motion att halvspringa upp) och den paradväg som tidigare var en å.

I Château-änden ligger ett stort torg, Place Garibaldi och där ligger en institution om man gillar skaldjur (vilket jag inte gör). Grand Café de Turin har sålt enorma skaldjurstallrikar i 200 år och är ett populärt lunchställe.

Går man sedan från Place Garibaldi ner mot hamnen passerar man igenom antikaffärdistriktet (bilden på guldgrejen är tagen i ett skyltfönster där). Hamnen är rätt trevlig, många söta små fiskebåtar att titta på (genom en kameralins). Har också läst att det ska gå att äta till hyfsad peng i dessa kvarter men har inte provat själv.

6) Shopping

Inte min starkaste gren men det finns en del shoppingcenter, exempelvis Etoile om man startar på Place Masséna (det röda stora torget) och följer spårvagnsspåren norrut. Spårvagnarna är för övrigt ett snabbt sätt att ta sig fram på. Glöm inte handla en biljett (€1 i automat på hållplats) innan du kliver ombord. Det finns också ett stort köptcenter mitt emot flygplatsen, Cap 3000. Sådär halvkul ställe förutom en mycket elegant och trevlig mataffär. Jag skulle inte lägga tid på att åka dit om jag bara är i Nice 4 dagar.

7) Strunta i museerna

Jag har jobbat på många museer och jag är inte speciellt imponerad av de som finns på Rivieran. Jag har visserligen inte besökt alla, men alla jag besökt har varit ganska tråkiga med väldigt traditionella utställningar. Pryl i monter/tavla på vägg med en pytteliten skylt på franska. Roligare i så fall knalla runt och titta på hus. I Nice finns exempelvis många kyrkor i olika stil.

Hoppas du får en trevlig resa och återkom gärna och berätta om vad som blev dina favoriter!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)