Snabbvisit på St Honorat

Det är galet mycket just nu, kul, men jag hinner inte riktigt skriva (sova) så mycket som jag vill. Ska också, på förekommen anledning nämna att jag är i Göteborg just nu. Får en del frågor på det där. Fast om några timmar är jag i fagra Halland så jag hinner inte fika (sorry)!

Men för några dagar sedan var jag på snabbvisit till St Honorat. Snabb och snabb förresten, jag ägnade inte mindre än tre timmar bara åt att vänta på en båt. Att jag for dit berodde på ett anfall av sinnesförvirring. Jag såg att sommartidtabellen upphörde i slutet av september (och missade att det fanns en vintertidtabell). Sedan missade jag också att det var båtmässa i Cannes, 600 båtar och 55 000 människor, som alla stod mitt i vägen när jag skulle springa till en båt jag inte riktigt visste vad den avgick ifrån. Springa med min förkylning, två liter vatten och tre objektiv. Det blev såklart pannkaka och ett par timmar att slå ihjäl i Cannes i väntan på nästa båt.

St Honorat – känt för sitt munkkloster och sitt vin

St Honorat är den lilla ön utanför Cannes. Den större, och närmare, är St Margeurite där jag varit tidigare och druckit dyrt kaffe. På St Honorat fick jag inget kaffe alls, för fina restaurangen La Tonnelle ville bara sälja kalla drycker (taskigt av dem). Vin ville de också gärna sälja. Vinerna ska vara mycket bra, men också rätt dyra. Nu såg jag faktiskt någon flaska vitt för ”bara” €22, men nja.

St Honorat är alltså känt för sitt vin, och för sitt kloster. I 1600 år har det funnits kloster på St Honorat och periodvis har munkarna varit en maktfaktor som ägt stora delar av det som idag är franska Rivieran. Det moderna klostret är stängt för besökare, men det gamla befästa tornet är öppet. Jag hade hört det beskrivet som den vackraste byggnaden på hela franska Rivieran. Det är eventuellt att sätta ribban lite väl högt, men fint var det. För den som ska åka dit och fotografera, satsa på första färjan och morgonljus, mitt på dagen är det motljus och allmänt svårfotat.

Jag har lite svårt bestämma mig om jag ska visa upp mina allra bästa bilder, eller spara dem till boken. Jag tror jag tar mina näst bästa. Jag bar med mig tre objektiv, men bara två av dem fick visa upp sina bästa sidor. Mitt favoritobjektiv satt på en stund, men vid fel tillfälle. Men nu ska jag visa varför man behöver bära med sig en halv fotoaffär på varje utflykt.

Vackraste byggnaden på hela franska Rivieran? Kanske. I alla fall när det är fotat i gyllene ljus, så som det är på alla broschyrer. Fotot ovan är taget med lätta ljuskänsliga 30 mm-objektivet (kak/fyrverkeriobjektivet). Det borde jag istället haft på kameran när jag var inne i munkarnas butik. Men då hade jag bytt vidare.

Detta mina vänner är anledningen till att jag köpt vidvinkelobjektiv! Inte en chans få med så här mycket av klostret annars. Bilden ovan illustrerar varför foto är en materialsport. Med rätt objektiv, bara knalla upp i tornet och trycka av. Utan vidvinkel, inte en chans att ta den här bilden utan helikopter.

Men man kan inte gå någon stans utan teleobjektiv. Helst ett större tele än jag har (jag har beskurit bilden), fast mitt väger alldeles tillräckligt mycket. Pippin vandrar för övrigt bland syrah-druvor. Det var egentligen inte alls tillåtet att gå bland vingårdarna men jag råkade knalla in genom en trasig grind vid en kompost.

Tips: Det står i alla guideböcker att det inte finns något vatten på St Honorat och att man därför måste bära med sig sitt eget. Jag såg dock en vattenkran mellan lilla gästhamnen och portalen till munkklostret. 

chefstomaten