Ett par restips till Anette som ska resa till Antibes-les Pins

Anette ska resa till Antibes eller Juan les Pins nästa sommar och har ställt några frågor i kommentarsfältet till ett inlägg. Nu har jag flyttat mina svar hit där fler kan ta del av dem och jag kan länka till tidigare inlägg.

Boktips: Våra strövtåg runt Antibes

Mitt första tips är att jag håller på och skriver på en vacker presentbok om Antibes (med arbetsnamnet Våra strövtåg runt Antibes). Preliminärt klar lagom till jul men jag kommer att annonsera här på bloggen i god tid. Håll koll genom att följa bloggen via RSS (orange knappen högst upp till höger) eller skriv en rad här nedan så mejlar jag när boken är klar.

Boende med självhushåll ger flexibilitet

wokad anka Det finns massor med bra restauranger i Antibes och Juan les Pins. På bilden exempelvis en riktigt god wookad anka (€19) från Up Side Down i Juan les Pins. Mest prisvärda lunchen serveras antagligen i Plascassier, €14 för fyra rätter. Det krävs dock bil för att ta sig dit. Jag har inte örnkoll på restaurangutbudet men baserat på prisskillnaderna på en kaffe med mjölk (som varierar mellan €1 och €5) så gäller att man får betala för havsutsikt :-).

Jag läste någonstans att den här sommaren har antalet besökare som vill ha självhushåll på Rivieran ökat. En anledning är säkert att folk vill spara pengar på att inte alltid äta ute. En annan och viktig fördel med eget kök är att man kan handla på marknader och botanisera i småaffärer, bära hem och testa sina fynd. Jag läste om ett par svenskar som köpte sig en lägenhet, delvis för att kunna handla tomater på marknaden.

Parkera bilen och ta tåget

Anette åker till Antibes-les Pins nästa sommar. Sommarsäsongen är högsäsong och vill man inte riskera att slösa bort tid i bilköer parkerar man bilen. Det finns dock ett par bilvägar som man ”måste” köra, en av dem är runt de röda Esterelbergen, en annan är cornicherna mellan Nice och Monaco och en tredje (en bit bort) är att köra runt Grand Canyon du Verdon.

De är dock inget för den som inte gillar slingervägar med branta stup :-). Då är det bättre att hålla sig till Antibes och Juan les Pins, promenera runt i gamla stan och  njuta av nattlivet. När man vill på utflykt så finns exempelvis Nice, italienska Ventimiglia eller Grasse en tågresa bort.

Många typer av stränder och strandaktiviteter

Anette undrade också om stränderna. Det finns alla typer av stränder på Rivieran, långa sandstränder, små klippor eller privata stränder med all service. Jag har listat mina 5 favoriter. Nu gillar jag att kvista ner, simma en bit, soltorka och sedan gå hem. Vill man sola hela dagen kanske det lockar att hyra en solstol på någon av de privata stränderna. Kostar mellan €16 och €25.

Till sist vill jag tipsa om att strunta i alla museer om man inte är superintresserad av ämnet och kan franska. Utställningarna är mycket traditionellt uppbyggda med föremål i monter och små texter, på franska.

5 Comments for “Ett par restips till Anette som ska resa till Antibes-les Pins”

Anette

says:

Tack så jättemycket för detta fantastiska inlägg 🙂 Nä några läskiga vägar vågar jag nog inte åka trots att jag är övertygad om att det är en underbar upplevelse 🙂 fast vem vet, jag kanske har tänkt om till nästa sommar 🙂 Men visst går det väl tåg genom bergen va 🙂 Hittade oxå ett ställe ”St Paul de vence” som såg jättefint ut (hoppas att vägen dit är bättre) 😉

says:

St Paul de Vence är trevligt men har du mycket ont av slingriga vägar så vet jag inte om du kommer uppskatta resan dit. 
Ett alternativ (om du inte har något emot att gå uppför) skulle kunna vara att ta tåget till Eze bord de mer och promenera upp till Eze. Eze och St Paul är de två mest besökta av de söta medeltida byarna. St Paul har mer utomhuskonst men Eze har havsutsikt. Det finns dock fler ställen, exempelvis Mougins (som jag skrivit om, testa sökfunktionen) och Gourdon (varning för vägen dit!). 

Anette

says:

Aj då…det slingrar sig dit oxå 🙂 jag vill helst slippa smala vägar med ”hårnålskurvor” och branta stup utan vägräcke 🙂 kollade hur långt det var upp till St Paul och det var ju inte så långt så man kanske kan fixa det….är vägen upp dit ”läskigare” än cornicherna mellan Nice och Monaco? Det kanske är bäst att jag håller mig till beachen 😉

says:

Beachen är inte fel under sommaren :-). Och så kvällspromenad i den ljumma sommarnatten, kanske en uteservering eller två. 

Det finns ett par olika vägar upp till St Paul och jag kan just nu inte minnas exakt status på dem. Jag vet att en av vägarna tyckte jag var lite i kurvigaste laget, och då är jag inte ett dugg känslig av mig.

Det var ett tag sedan jag åkte bil mellan Nice och Monaco (och det är tre stycken cornicher/vägar) men som jag minns det så var de inte så farliga, bara vackra (men med reservation för lite taskigt minne). 

Ska se om jag kan rota fram lite bilder av St Paul och publicera endera dagen. Det är ett gulligt ställe men oroa dig inte alltför mycket om du inte skulle ta dig dit, många av orterna liknar varandra, det är bara det att St Paul är mest känt. 

Anette

says:

Usch jag gillar inte alls att vara så där ”besvärlig” 🙂 vill ju kunna åka och titta på allt utan att ”sjåpa” mig 🙂 låter fint att det finns liknande orter att besöka, St Paul är ju som du säger den ort man har hört talas om mest 🙂 Jag är övertygad om att vi kommer att få en härlig resa med en massa minnen att plocka fram när vintern kommer igen 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.