Rönninge by i Täby är extra idyllisk med snö
Allt blir finare med gnistrande snö och solsken. Om man då startar med en tämligen idyllisk samling med röda stugor och toppar med nyfikna shettisar så blir resultatet otroligt fotomässigt. Kameran fick verkligen en feststund i helgen när jag besökte Rönninge by.
Rönninge by startade som arrendegods till Brahes Rydboholm. Numera är det lika delar hembygdsmuseum och levande lantgård. Det finns värmestuga, toaletter, kaffestuga och gårdsbutik. Den senare har jag faktiskt aldrig varit inne i men jag läser att de säljer ull och kött från egna gutefår, ägg och emellanåt även grönsaker och kött från fjällkor.
Skavlöten är ett populärt grönområde
Rönninge by ligger naturskönt vid Rönningesjön i Täby, ett par kilometer från friluftsanläggningen Skavlöten. I grönområdet finns joggingspår och mossiga bergskanter där jag en höst fyndade riktigt fina trattkantareller. Det finns också en hel del försvarshistoria av olika ålder. På Skansberget ligger en fornborg och tar man grusvägen mellan Skavlöten och Rönninge by passerar man en gammal bunker som var en del av den så kallade korvlinjen.
En hel del av dessa platser är med i en novellantologi som jag var med och tog fram för några år sedan. Från ljugarbänken i Täby heter den och min novell (den första och hittills enda jag skrivit) utspelar sig runt Rönningesjön.
Återbesök i Rönninge by
Av ovanstående framgår att jag varit i de här trakterna många gånger tidigare. Jag har snurrat åtskilliga varv runt Rönningesjön tillsammans med den kompis från skoltiden som jag kallar för Hårfagre här på bloggen. För nästan ett decennium sedan hade vi en period där vi båda hade möjlighet att vara lediga dagtid och behov av att komma ut och gå mer. Rönningesjön var ett av våra favoritstråk när vi inte var ute och letade runstenar.
Same procedure as last year
Vi gjorde alltid likadant. Någon av oss frågade ”ska vi ta en promenad?” och en kvart därefter var kaffetermosen fylld, lingonmackorna bredda och vi på väg till Skavlöten. Vi parkerade alltid på samma plats, gick åt samma håll och fikade vid det gamla badhuset.
Nu är infarten flyttad och ”vår” parkeringsplats borta. Det gamla sneda badhuset som såg ut att vara på väg att rasa ner i sjön när som helst är ersatt med ett sprillans nytt i samma stil. Det byggdes 2021.
Våffelstugan i Rönninge by öppen
Det var mycket mer folk än vad vi var vana vid. Det beror på att vi förr alltid promenerade på vardagar, nu var det en solig helgdag. Klart att det var fler människor i rörelse. Dessutom var det fixat både skridskobana och skidspår ute på sjön.
När vi kom till Rönninge by och såg att kaffestugan var öppen kunde vi inte låta bli att testa våfflorna trots att vi faktiskt redan hade finfikat med hembakad bulle. Våfflorna var riktigt frasiga och det var så idylliskt att sitta ute i eftermiddagssolen.
Vitaminkick att besöka Rönninge by i gott sällskap
Det tog oss tre och en halv timme att prata oss runt sjön, fika och sedan hälsa på nyfikna ponnyer. Men oj vad härligt att lämna datorn en sväng. Jag är inne i ett rejält maraton med bildredigring, bokomslag, struktur och annat pyssel. Välbehövligt att komma ut lite.
Alla foton är tagna med min trogna följeslagare Canon 6D mark II med Sigma 35 mm. Den där nya lätta kameran som skulle vara så bra fattar inte snö.
- Hälsingegården Gästgivars i Vallsta – världsarv som nu är öppet - söndag 22 september 2024
- Vi gillade de spralliga järvarna mest på Nordens Ark - fredag 20 september 2024
- Klippor med ovanlig gnejs en höjdare på kuststigen på Hönö - fredag 6 september 2024