Smarrig äppelpaj i Rudenstams gårdsbutik ovanför Huskvarna

Det är dags att presentera en ny favorit på rutten Stockholm-Göteborg. Nämligen Rudenstams bär och frukt. Det finns mycket att gilla här. Vi kan börja med det mest närliggande: det är öppet året runt. Det är inget jag är bortskämd med, snarare har jag suckat över att jag vintertid är hänvisad till hamburgerställen.

Utsikt över Vättern

Nästa trevlighet är läget. Rudu gård ligger strax utanför Huskvarna och det känns knappt som en omväg att köra av motorvägen och åka förbi. Norrifrån rekommenderar jag avfarten Gyllene Uttern och söderifrån Huskvarna norra.

Äppelodlingar i Skärstadalen

De spaljerade raderna av olika fruktträd på kullarna runt gården påminner mig om resor i Piemonte och Provence. Äpplen dominerar. Gården heter Rudu och varumärket för de förädlade produkterna Rudenstam.

Handelscentrum och gårdscafé

Rudenstam har nästan växt ur begreppet gårdsbutik. De använder själva ordet handelscentrum och det passar bättre för det finns i princip allt du behöver. Kött, ost, marmelader, färska frukter, prydnadssaker och mycket mer. En del, som choklad från Malmö, har transporterats en bit men mycket är lokalt.

Rudenstams på Nobelfesten

Huvudnumret hos Rudenstam är förädlade äpplen från musteriet (den röda byggnaden på en av bilderna). En av deras varianter har serverats två år i rad på Nobelfesten. Hur den är vet jag inte då jag är allergisk mot äpplen som inte värmts ordentligt.

Jag undviker alla deras drycker eftersom de har äpple även i de som heter något annat. I varje fall var det äpplen i den som är märkt vita vinbär för några år sedan.

Däremot kan jag äta äppelpaj. Jag har hunnit testa tre varianter och den med äpplen och lingon på den översta bilden är den jag tycker allra bäst om.

Vi har nämligen hunnit förbi inte bara en gång utan två. På vägen till julfirande var butiken fullsmockad både av folk och varor. På hemväg var det mer utplockat och vi var de enda som inte valde sopp-lunch.

Mer info och aktuella öppettider hos Rudenstam.

Många bilder från Rudenstam i boken (tillägg 2020)

Bilder från Rudenstam fick ett helt uppslag i den snygga presentboken Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Jag mejlade dem den goda nyheten men mina mejl fastnade i skärpfilter vilket gjorde att jag aldrig fick några svar. Så under ett år var jag skitsur och vägrade åka dit, men tack vare sociala medier har detta nu retts upp.

Rudenstams numera varuhusstorlek (uppdatering 2021)

Rudenstams har byggt ut. De har öppnat logen och har fler sittplatser ute.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on juli 11th, 2021 at 01:45 e m