Det bästa och det mest lästa under 2017

Under 2017 har Tomatsallad haft ett uppsving vad gäller antalet läsare! Särskilt i somras krossades gamla besöksrekord. Nu har jag kikat lite på vad det var som lockade. Det är inga större nyheter för mig för det är de inlägg som parkerat i högerkolumnen under rubriken ”poppis just nu” som dyker upp. Det som är lite segt är att det bara är gamla godingar på topplistan, inget av det nyskrivna hamnar på topp tio. Det första nyskrivna inlägget är Roslagsleden etapp 1-4 sommaren 2017 på plats 29.

På min författarinriktade sida Förverkliga din bokdröm är det som jämförelse enbart nyskrivna inlägg på topp fem. Skillnaden är att den sidan mest får besökare via delningar i författargrupper, medan Tomatsallad mest får trafik via Google. Och Google plockar mest upp gamla texter, delvis för att jag var mer aktiv för att anpassa texter för att bli hittade av Google i början av bloggens liv.

I år har jag bloggat mest när jag haft lust, haft någon fin bild jag velat visa upp eller har velat anteckna något. Jag använder mina webbsajter lite som anteckningsbok för mig själv. Speciellt i arbetet med boken Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Den håller på och blir något av en stafettbok där jag skriver tips och får nya tips från läsare varpå jag åker dit och sedan får nya tips. Väldigt kul arbetssätt!

Topp 7 mest besökta under 2017

Just den boksidan är den sida som fått flest besök under året, långt fler än vad förstasidan fått. Topp sju ser ut så här (plockar bort förstasidan).

 1. Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm
 2. 5 bästa stränderna i Antibes 
 3. 5 sätt att ta sig mellan flygplatsen och Antibes
 4. Franska Rivieran (ämnet)
 5. White guides förslag på vägkrogar mellan Göteborg och Stockholm
 6. Bästa sättet att ta sig till/från Nice flygplats är med tåg
 7. 5 bästa vandringarna i södra Frankrike

Det är som synes många listor och samlingsinlägg som hamnat högt. En del av dem är rätt gamla och skulle kunna uppdateras vad gäller bildval och innehåll.

Topp 7 mina nyskrivna favoriter

Om jag istället listar sju artiklar som jag publicerat i år och jag gillar lite extra ser listan annorlunda ut. Det här är sju artiklar från 2017 jag vill lyfta fram.

 1. Till Antibes via Baltikum, Polen och Slovakien för det ligger mycket jobb bakom denna sammanfattning av sommarens stora resa.
 2. Vandring längs Chemin du Paradis eller jakten på den försvunna stigen får illustrera mitt nyvaknade intresse för vandring som fyllt Tomatsallad med naturbilder från olika delar av Sverige och Frankrike.
 3. Äntligen rimfrost är ett av flera inlägg från året med bilder där jag utnyttjat väderfenomen för att ta fina naturbilder.
 4. Det engelska Nice för den här typen av artiklar kräver lokalkännedom på annat sätt än att lista restauranger upp och ner.
 5. Byklevsfallet snyggt på ett annat sätt på sommaren för det är ett utmärkt exempel till min bloggserie med samma motiv fotat vid olika tidpunkter.
 6. Trädgårdsprotesten ingen hört talas om för att detta är en stor fråga för mig, en kvarstående effekt av Skanska-åren är att jag är bullerkänslig.
 7. Boktips: Min Europeiska familj detta var årets mest intressanta läsning.

Det var min favoritlista. Saknar du något? Något du vill se mer av under 2018?

 

chefstomaten