Sågverkstaden Sundsvall

En europeisk huvudstad i miniatyr – det var vad sågbaronerna drömde om när de byggde upp Sundsvall efter den stora branden 1888. Stenstaden innehåller breda paradgator kantade av maffiga hus. Idag rymmer de mest kedjebutiker och Västernorrland är en av de regioner i Europa som är berättigad till europeisk krisstöd på grund av hög ungdomsarbetslöshet. Det sistnämnda tjatade Mittnytt om flera gånger under vår årliga blixtdecembervisit i Sundsvall häromdagen. Att det alltid blir en blixtvisit beror på biten med december och vinter. Vinter betyder vinterväglag och i år yrade vädernissarna om storm. Alltså hurtade vi upp i ottan i båda riktningarna för att hinna dit och hem före Sven.

Huvudanledningen till resan var egentligen något helt annat än att beundra arkitekturen men jag erbjöd mig att införskaffa en ny glödlampa till en adventsljusstake vilket innebar en tur på stan i skymningen. Och då åkte mobilen fram. Jag har aldrig tänkt på tidigare vilka otroligt fina hus det egentligen är i Sundsvall. Julbelysningen utomhus kanske gjorde sitt till för att lyfta fram byggnaderna? Jag hann mer än en gång svära lite över att jag inte hade med mig storkameran för att dokumentera snygga tinnar och torn (bilderna var iofs inte riktigt så grumliga i original men jag var tvungen krympa dem kraftigt för att få upp dem på webben utan krångel).

Själva belysningsbutiken Ljuspunkten/Ljusexperten (båda skyltarna fanns) var värd ett besök. Om gatorna var ödsliga och torget övergivet berodde det på att alla människor handlade lampor. Det fanns mer adventsbelysning än jag sett på en plats tidigare och då har de ändå sju lager med fler lampor. Storgatan 9.

Kampen om vackraste byggnaden i stan är hård men kanske vinner hotell Knaust med den berömda Knausttrappan? Tänk att svepa ner här i aftonklänning! Min ciceron har gjort just detta. Jag vill också!

Hotellet är inte ensam om att ha fin entré har jag förstått efter att ha bläddrat i I portgången till en ny tid – byggnadskonst i 1890-talets Sundsvall av Stjernberg och Sundholm 1996 och I Sundsvallstrakten Sundsvalls Tidnings Årsbok 1993. Tvärtom finns det hur mycket som helst att se. Och en hel del intressant historia med kopplingar till Dickson som även byggde Tjolöholms slott i mina vanliga hemtrakter.

En enda ynklig bild blev det med systemkameran i Sundsvall. Det är en bild av bygget av bron som ska korta av E4:an. Denna bild är tagen tidigt på morgonen från en mack, det fanns finare vyer längre söderut. Faktiskt fanns det hur mycket som helst för den som gillar att fotografera gamla och nya industrilandskap. Nästa besök måste bli längre.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)