Sjömannasällskapets hus på Sjömansgatan

Kranar har varit ett aktuellt ämne i Göteborg den här vintern. Ska några kranar bli kvar i stan som minne av stadens förflutna som sjöfartsstad? En gång i tiden var båda älvstränderna i Göteborg kantade av kranar av olika storlekar. Det är inget jag minns men jag såg bilder av detta häromveckan när jag letade igenom tre böcker om Göteborgs historia på jakt efter information om två stora vita trähus märkta Emil Ekmans minne och Emilie Landgrens gåva. De har ett ganska speciellt utseende och ligger med fantastisk utsikt på Sjömansgatan, en av gatorna som går upp mot Slottskogen (mot entrén nära vattentornet).

Vilka var Emil Ekman och Emilie Landgren och varför har de donerat hus? Emilie Landgren har jag ännu inte hittat något om men det finns en Emil Ekman som var kommendörkapten och gift med en friherrinna. Han har rätt ålder och låter exakt som någon som vid sin död skulle kunna tänkas donera pengar till ett hus för sjömän.

För det var därför de byggdes, Sjömannasällskapet såg som sin uppgift att förse ålderstigna sjömän med boende. Detta har jag läst mig till på Kringla.nu. Ursprungligen byggdes sju stycken hus med hjälp av olika donationer. Så småningom såldes de och moderniserades till lite större lägenheter. Två av husen finns kvar, övriga är rivna idag.

Visst är det lite intressant att ta reda på mer om saker och ting? Exempelvis varför det står en viss text på ett stort hus. De här husen var inte de enda som var fina i området. Det fanns många mysiga innergårdar. Den här katten bodde på en av dem.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)