Skärrade Rivierabor: ny terror? Nej, bara vindbyar

Efter attentatet den 14 juli i Nice är alla lite skärrade och så fort det är mer än ett blåljus så är frågan: har terroristerna slagit till här nu? Vanliga samtalsämnen är ”vågar du åka tåg, vistas i folksamlingar, leva som vanligt?” Samtidigt börjar det bli vardagsmat att på tåg, strandpromenader och i stadskärnor se patruller med olika typer av säkerhetsvakter och fullt beväpnade militärer. Allt har återvänt till vardagen.

Hotell och restauranger rapporterar visserligen om minskad beläggning och en del skyller det på attentatet. Det kan förvisso ligga något i det, men jag tror att minskningen i antalet besökare åtminstone delvis hänger ihop med fotbolls-EM. Många fransmän tog helt enkelt tidig semester i år för att följa fotbolls-EM på hemmaplan, antingen på plats eller via teve. Nice hade exempelvis en rejäl ökning av svenska besökare i juni.

Olycka i Antibes

Vad händer i Antibes, läser om explosion?

I torsdags kväll fick jag sms:t ovan från en orolig vän. Jag kunde snabbt lugna henne med att det visade sig bara vara en olycka. Men lite tidigare på dagen när jag skulle till mataffären la jag märke till avspärrningarna och att polisen stod i flera gathörn och dirigerade trafik.

Vad som gjorde poliserna extra nervösa var att explosionen, som skedde i ett garage, bara var något kvarter från polisstationen.

Kraftiga vindar i fredags

Dagen efter var det dags igen för en större utryckning med blåljus. De fräste förbi när jag och en kompis skulle dricka eftermiddagskaffe på Place du Gaulle (på Square Syd – ej prisvärt). Jag var dock kolugn och sa cyniskt att det är nog ”bara” någon som drunknat. Ordet ”bara” i relation till att någon skjutit vilt omkring sig, kört en lastbil in i en folkmassa eller skurit halsen av en präst alltså.

Min gissning baserades på de vindbyar som drog in precis när vi skulle gå till caféet. Jag fick hålla i både hatt och tröja för hatten var på väg av och tröjan blåste upp så att halva bh:n skymtade. Har aldrig varit med om liknande byar, vinden var inte bara stark, den snurrade.

På kvällen upptäckte vi att orsaken till pådraget var en segelbåt som gått på grund och sjunkit precis utanför parken Albert I. Det var fullt med vrakdelar i vattnet. Tydligen hade ankaret lossnat i den starka vinden och båten drivit hjälplöst in mot land. Även det närbelägna vattensportcentret verkade ha drabbats. När jag tog dessa bilder höll de på och bar trasigt bråte.

Hade jag haft lite koll hade jag kanske noterat att röd flagg det vill säga badförbud var utfärdat för alla stränder den eftermiddagen på grund av förväntade starka vindar. Men det hade jag missat, jag satt med näsan i ett bokmanus.

chefstomaten