Statyer av Nicholas Lavarenne i Aix en Provence

Det krävdes en del googlande innan jag hittade namnet på skulptören, Nicholas Lavarenne. Han är fransman, autodidakt och bor på gränsen mellan Italien och Frankrike (något längre norrut än de trakter jag brukar röra mig inom). Däremot har jag lagt märke till hans gubbar på pinnar förr, jag såg ett par av dem i St Paul de Vence förra året. I Aix en Provence igår var de så många att jag undrar om de är en del av en utställning, snarare än permanenta installationer.

En av de saker som är lite roligt med dem är att de på samma gång är så diskreta att man kan missa dem om man inte ser sig omkring och samtidigt så distinkta att man inte kan missa att de hör ihop. Statyerna kan gömmas lite varstans i stadsmiljön men har man väl sett dem så vet man direkt att de är en Lavarenne. Eller snarare att det är en ”sådan-där-stickman” igen för namnet på skulptören verkar inte så känt, det finns inte på franska wikipedia och google undrar om jag inte vill söka efter La Varenne istället.

Statyerna är hur som helst gjorda i brons och varje staty finns i tolv exemplar. I Aix såg jag grupper på två olika torg samt en som hängde från ett rep i ett klocktorn.

Tillägg några timmar senare: Jag hittade en till! Ett foto av en av Lavarennes statyer. Jag tyckte väl att jag fotade fler statyer än vad jag hittade imorse när jag bläddrade igenom gårdagens fotoskörd.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on februari 4th, 2023 at 11:45 f m