Stephen King skriver inga bestsellers i en byggarbetsplats

Jag vill börja så här: placera skrivbordet i en hörna, och påminn dig själv varje gång du sätter dig ner om varför det inte står mitt i rummet. Livet är inte en stödfunktion för Konsten. Det är tvärtom.

Idag har jag skrivit om Stephen Kings skrivhandbok Att Skriva (på en av mina andra webbsajter). I boken går King igenom allt han tycker en skrivande person behöver tänka på och en av dessa saker är den lilla detaljen platsen där själva skrivandet sker. Han berättar om sitt handgjorda skrivbord som står i den västra delen av arbetsrummet och om vikten av att i början av skrivprocessen skriva med stängd dörr (i fred, utan störningar och utan att visa det du skriver för någon).

Precis som ditt sovrum bör din skrivlya vara privat./…./ Men du behöver rummet, du behöver dörren och du behöver beslutsamhet nog att stänga dörren. /…/Invänta inte musan. Som jag tidigare framhållit är han en svårflörtad typ som inte är mottaglig för en massa kreativt vimsande. Vi snackar inte om seanser eller andar här, utan om ett jobb som är precis som att gräva ner rör eller köra långtradare. Ditt jobb är att se till att musan vet var du är mellan nio och tolv eller sju och tre varje dag. Vet han bara det kan jag försäkra dig om att han börjar dyka upp, blossande på sin cigarr och med magin i beredskap.

Det verkar inte som om Stephen King (heller) rekommenderar byggarbetsplats som den perfekta platsen för att författa mästerverk på. Inte för att Stephen King pratar om mästerverk, det är ett alltför pretentiöst ord. Han är mer inne på att skriva underhållning och det verkar som om det finns miljontals människor som gillar just det.

För att vara helt rättvis så har inte Stephen King alltid haft perfekta förutsättningar för att sitt skrivande. Han skrev genombrottsromanen Carrie sittande vid ett barnskrivbord i en inte alltför rymlig husvagn. Han och hans fru hade helt enkelt inte råd med bättre boende. De hade heller inte råd med telefon, fungerande bil eller mediciner. I ett avsnitt berättar King hur bara en oväntad check från en antagen novell gjorde att han kunde köpa antibiotika till sin sjuka dotter.

Jag hade en bra skrivplats, före Skanska

Jämfört med att uppfostra en familj i en husvagn så har jag det bra. Och det är säkert nyttigt att komma ihåg att det alltid finns de som har haft det värre. Men jag envisas med att hävda att bara för att det finns de som har, eller har haft, det tuffare, jobbigare eller bott sunkigare betyder inte det att jag inte får tycka att den nuvarande situationen är för dj-lig och att det är undermåligt skött av både kommun och byggföretag. Jag är exempelvis van vid att ha en vettig arbetsmiljö. Jag äger en bostadsrätt och jag hade en alldeles utmärkt plats att skriva på tills Skanska dök upp

Visst har mitt kringflackande liv som byggflykting hade en del trevliga ingredienser (typ 100 franska nybakade croissant) men det kostar också på och jag tycker att den ekonomiska kompensationen från Skanska har varit lite dålig hittills.

Detta var inlägg 30/100 i #blogg100. Min text om Att skriva finns på kristinasvensson.se. Läs också vad Bodil Malmsten sagt om skrivmiljö.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on mars 28th, 2013 at 05:43 e m