Strängnäsdeckare

Alla som bor i Strängnäs eller gillar svenska deckare kan med god behållning läsa Spåren på bryggan av Lars Rambe. Alla andra kommer undra varför inget händer förrän efter 200 sidor.

Lars Rambe är en av grundarna till HOI förlag som jag ställde ut hos på Bokmässan för två år sedan. I förra veckan träffade jag honom på ett releaseparty i Stockholm. Jag tänkte efteråt att det var hög tid att jag läser någon av hans böcker. Som av en händelse fanns bok nummer 45 i min att läsa-hög. Böckerna är numrerade för hand på Bokmässan något år när Lars hade satt upp ett mål att han skulle signera 1000 stycken.

9655c6d816fb11e38dc722000a1fbcbc_7

Spåren på bryggan gav Lars Rambe först ut på eget förlag men har sedan sålt den via agent till en massa länder. Det är en klassiska svensk deckare av den typ som har en stark lokal förankring och en stor portion vanligt svenskt familjeliv. Gillar man den typen av böcker kommer man gilla denna också för den är välskriven. Själv har jag aldrig varit i Strängnäs så alla referenser till olika matställen och butiker går mig förbi. Och även om det är trevligt att bli påmind om en värld där människor går hem från jobbet till sitt eget radhus och inte bor i kappsäck i tre år för att ett stort byggbolag ska tjäna pengar på deras bekostnad så brukar jag bara läsa en av varje av de svenska deckarna.

chefstomaten