Täbys starke man Jarlabanke

För tusen år sedan såg Jarlabanke till att eftervärldens skulle minnas honom genom att resa runstenar vid de vägar han byggde. På stenarna lät han rista in att han ägde hela Täby hundare vilket fått arkeologerna att tvista om huruvida han ägde i betydelsen som vi lägger i ordet äga eller om han menade att hans maktsfär sträckte sig över hela området.

[singlepic id=4129 w=500 h=800 float=

Jarlabanke var inte först med att resa runstenar utan han fortsatte en familjetradition så att säga. En del av släktens runstenar finns kvar idag. För något år sedan hade jag ett projekt att köra, cykla och knata runt och titta på allihop. Jag lekte med tanken att göra något bokprojekt av det hela faktiskt.

Sedan dess har annat kommit emellan men jag har inte glömt bort Jarlabanke och hans farmor Estrid. Jag har förstås läst att Jarlabanke stod staty utanför Täby kommunhus men inte vetat vad det ligger. Nu vet jag att det ligger ett stenkast från tågstation Roslags Näsby. (Edit: numera ligger kommunhuset i Täby centrum)

[singlepic id=4130 w=500 h=800 float=

Statyn av Stig Blomberg (1901-1970) är faktiskt ett stycke nutidshistoria. 1960 när den invigdes var det Jarlabanke som lyftes fram som Täbys starke man och symbol. Idag är det istället hans farmor Estrid som fått denna roll. Det finns ett magasin som heter Estrid, en rekonstruktion av hur hon såg ut står på biblioteket och hon har fått ett torg uppkallat efter sig.

Edit 9 juli 2017: Fotona av Jarlabanke är bortplockade med anledning av föreningen Bildupphovsrätt arbete för att värna upphovsrätten för konstnärer. Klicka på bilden för att läsa mer.

chefstomaten