Tusen koppar kaffe senare…

Hur svårt ska det vara att hitta ett snyggt och funktionellt tema till en blogg egentligen? Jag har nu tjatat i ett par år om att jag vill byta utseende på Tomatsallad. Jag har tvingat mig själv att låta bli för att det innebär så mycket jobb. Inte minst för att jag byggt in mig i det tema jag har genom att göra ett antal sidor med en metod som enbart fungerar med det här temat. En av dessa sidor handlar om Mitt Nice och adressen till den sidan är tryckt i boken. Det problemet undanröjde jag imorse. Då gjorde jag en ny enklare sida som startsida för Mitt Nice och bytte sedan URL-adresser. Den förra sidan hade jag lagt ett par dagar på att snickra ihop.

Den gamla samlade ihop innehåll från många håll:

  • en övergripande inledning med bokomslaget i 3D
  • utdrag ur samtliga recensioner
  • information om författaren
  • foto på författaren
  • bokens FB-sida
  • mina och läsarnas bilder på Instagram
  • köp-länkar
  • senaste blogginläggen

En del av dessa funktioner har under åren slutat att fungera då plugin jag använt har pajat. Jag har också hittat ett enklare sätt att göra nästan samma sak, genom att skriva inledningar till alla kategorier/ämnen och taggar/etiketter. Det är himla fiffigt för då kan jag kombinera senaste nytt med en inledning – i alla ämnen jag skriver om.

Därför snickrade jag imorse ihop en ny landningssida för Mitt Nice som bara innehöll en intro, FB-sidan och länk till taggarna. Detta gjorde mig fri att byta tema. (Jag har byggt många fler sidor på samma sätt som den gamla Mitt Nice-sidan men de kan jag bara arkivera utan att det gör något).

Vill ha ett färgstarkt ljust tema

Min huvudsakliga invändning mot det här temat är att ifall jag lägger en bild i högst upp i headern så hamnar det ett grått filter ovanpå som gör bilden grådaskig. Det går att få bort om man grejar med koden men det har jag inte orkat. Därför är det ingen bild där utan ett vitt område (syns inte i mobilen men är irriterande i datorversionen).

Sedan är det något med navigationen som jag inte får till. När trogna läsare klagar på att de inte hittar nya inlägg och jag själv får använda sök-funktionen så är det något som är galet.

Nåväl. Nu har jag provat ett halvdussin teman och tre åkte ut för att de också la på ett grått filter på huvudbilden (vem är intresserad av en sådan funktion?!?). En klarade inte av att mina utvalda bilder ligger i mappar. Och ett par visade inte beskrivningar för taggar och då faller ju mitt projekt med att använda dessa som introduktionssidor.

Nu ska jag lämna Tomatsallad åt sitt öde en stund till fördel för sysselsättningen att plocka maskrosor ur en gräsmatta. Sedan kanske jag återgår till det jag sysslade med igår, nämligen att fila på Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Jag gjorde massor av research till den under en roadtrip häromveckan och det gäller att teckna ner infon medan jag kommer ihåg den. Jag fick en chock när jag letade upp manuset och såg att det senast sparades i juli 2015 men jag har använt Evernote sedan dess. Nu har jag flyttat text mellan Word och Evernote och är redo att börja skriva. Förutom att jag gjorde en lite omväg och la en halv dag på att försöka snygga till Tomatsallad.

På bilden kan man förresten ana min senast utgivna bok. Årets tredje om jag räknar in en nyutgivning. Inte så illa pinkat för att vara en vår när jag jobbar heltid. Läs mer om den senaste boken här.

chefstomaten