Gränna ingen höjdare för glassälskaren

Facebook påminner mig med jämna mellanrum om ett glass-testningsprojekt jag ägnade mig åt för sisådär tio år sedan runt Göteborg. 2014 upprepade jag projektet i Nice – något som satte sina spår i reseguiden Mitt Nice. Däremellan har det varit ganska tunnsått med glassätandet. Jag brukar prova (och avfärda) årets Magnum-smak och kanske äta en nostalgi-strut med apelsinglass på Tre Toppar i Träslövsläge – men det är ungefär allt. I år verkar jag dock ha startat en ny omgång av glassprovning.

Det började i Karlskrona när jag var där under litteraturfestivalen Bok & Hav. I tre dagar åt jag mig igenom samtliga tillgängliga smaker från Karlskronaglass. Alla var inte fantastiska, men de satte ribban för året. Ingen av de två glassar jag provade i eller omkring Gränna når upp till den nivån.

Gelato Factory

Det finns två småskaliga tillverkare av glass i lilla Gränna, Gelato Factory och Grenna glass. Gelato Factory har en butik precis vid det lutande torget med parkeringsplatser. Gelato skriver på sin webb att glassen är italienskinspirerad med mindre fett. På entrédörren hänger information om att deras hallonsorbet respektive chokladglass prisats i Svenska glassmästerskapen 2017.

Det låter ju inte så dumt. För att kunna göra en rättvis jämförelse mellan olika glasstillverkare brukar jag vilja prova flera sorter, men en av dem ska alltid vara choklad. Jag frågade om det gick bra att få en mindre mängd glass men fler sorter. Svaret var nej, jag kunde bara få antalet smaker jag betalade för. Jag valde då två smaker men bad ändå att få halva mängden glass. Det gick de med på. Som jämförelse kan jag nämna att jag i Karlskrona fick provsmaka samtliga glassmaker. Killen på Gelato kompenserade mig med att ge mig en dubbel espresso fast jag betalade för en enkel.

Nåväl, fördelen med att be att få halva mängden glass är att jag slängde mindre mängd. Nackdelen är att bilden inte blev så snygg eller rättvisande. Det är inte så här glassarna ser ut i vanliga fall.

Förutom choklad valde jag polka, vilket jag tycker var passande i polkagrisstaden Gränna. Efter provsmakning så måste jag säga att jag föredrar SIAs polkaglass. Jag gissar att det är biten med ”mindre fett” som ställer till det. Både choklad och polkaglass ska gärna vara krämig med rejält med smak. Åtminstone för att passa mig. De här kanske var mer barnglassar.

Grenna glass

Grenna glass har en butik mitt emot Gelato Factory. De var faktiskt vårt förstaval utifrån ockulär besiktning av loggor och skyltning. Tyvärr var inte Grenna glass öppen, därav att vi gick till Gelato.

Sisådär en kvarts bilfärd senare hittade jag dock en del av Grenna glass utbud på Uppgrenna naturhus. Alltså så köpte jag dagens andra glass. Valde återigen choklad. Denna gång choklad med chili. Uppgrenna har en ekologisk profil och det är bara Grenna glass veganvarianter som är ekologiska. Därför fick jag en vegansk chokladglass helt utan grädde eller andra mjölkprodukter. Det var en ganska stabbig variant, inte alls så fluffig och chokladig som den chokladsorbet jag ätit i Nice. Dagens andra glass gick alltså samma öde till mötes som den första. Det kanske låter som ett fasligt slöseri och det är det väl. Men just nu är jag lite på hugget att komma någon vart med pågående bokprojekt och då vill jag utnyttja mina resor till så mycket research jag kan få med. Och att då äta mig övermätt på grejer jag inte gillar tycker jag inte är speciellt lyckat när det kan finnas ett nytt fik runt hörnet. Miljön på Uppgrenna är dock svårslagen.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)