Utmanande att göra Älvros klokstapel rättvisa på bild

Häromveckan hade jag en intressant diskussion på Instagram. Det handlade om klockstaplen vid Älvros gamla kyrka. Jag har i många år tyckt att den är en ikonisk vy på resan mellan Stockholm och Tänndalen. Jag har i lika många år försökt att dokumentera den på bästa sätt.

alvros-0522

Ett antal av mina försök har hamnat på Instagram med ovanligt klena resultat räknat i gillningar, jämfört med mina övriga bilder. Detta skrev jag något om och jag fick massor av svar. Svaren kan sorteras in i.

  • Bilden är jättefin.
  • Strunta i vad andra tycker och posta vad du gillar.
  • Det är svårt att göra klockstapeln rättvisa på bild.
alvros-0519

Den aktuella bilden fick faktiskt riktigt många gillningar men så speglar sig också klockstapeln snyggt i Ljusnan. När jag bläddrar tillbaka och kikar på mina övriga bilder (jag har taggat dem med #älvrosklockstaplar för att underlätta jämförelse) så kan jag förstå varför en del av dem inte väckt någon större entusiasm.

alvros-0527

En person som kommenterade sa något viktigt. Ingen bild av Älvros klockstapel gör helhetsupplevelsen rättvisa. Man åker och åker och åker i granskog och plötsligt öppnar landskapet upp sig och där, vid Ljusnan, så ligger det en gammal kyrka med en utsirad klockstapel i trä från 1795. Det finns visserligen fler klockstaplar i liknande stil i området så den är inte exceptionell på något sätt, det är läget som gör det.

favorit

Jag har som sagt många bilder av klockstapeln, de flesta i arkivet och inte publicerade men medan jag letade efter något annat dök dessa bilder upp. Och då kan jag i alla fall konstatera att mina dokumentationsförsök tar sig. De mörka suddiga bilderna är alla tagna från en bil i rörelse.

halvdan bild

Den översta bilden är tagen gående över bron. Det går nämligen inte att fota från bilar på broar, det är räcken i vägen. Det skulle kunna fungera från en buss eller liknande där man sitter en bit högre upp. Sedan skulle man ju helst vara i en båt mitt i älven istället. Då skulle man slippa elledningar samt få kyrka och klockstapel bredvid varandra. Jag återkommer om jag får till en sådan bild någon gång :-).

klockstapel
chefstomaten