Utmanande att göra Älvros klokstapel rättvisa på bild

Häromveckan hade jag en intressant diskussion på Instagram. Det handlade om klockstaplen vid Älvros gamla kyrka. Jag har i många år tyckt att den är en ikonisk vy på resan mellan Stockholm och Tänndalen. Jag har i lika många år försökt att dokumentera den på bästa sätt.

Ett antal av mina försök har hamnat på Instagram med ovanligt klena resultat räknat i gillningar, jämfört med mina övriga bilder. Detta skrev jag något om och jag fick massor av svar. Svaren kan sorteras in i.

  • Bilden är jättefin.
  • Strunta i vad andra tycker och posta vad du gillar.
  • Det är svårt att göra klockstapeln rättvisa på bild.

Den aktuella bilden fick faktiskt riktigt många gillningar men så speglar sig också klockstapeln snyggt i Ljusnan. När jag bläddrar tillbaka och kikar på mina övriga bilder (jag har taggat dem med #älvrosklockstaplar för att underlätta jämförelse) så kan jag förstå varför en del av dem inte väckt någon större entusiasm.

En person som kommenterade sa något viktigt. Ingen bild av Älvros klockstapel gör helhetsupplevelsen rättvisa. Man åker och åker och åker i granskog och plötsligt öppnar landskapet upp sig och där, vid Ljusnan, så ligger det en gammal kyrka med en utsirad klockstapel i trä från 1795. Det finns visserligen fler klockstaplar i liknande stil i området så den är inte exceptionell på något sätt, det är läget som gör det.

Jag har som sagt många bilder av klockstapeln, de flesta i arkivet och inte publicerade men medan jag letade efter något annat dök dessa bilder upp. Och då kan jag i alla fall konstatera att mina dokumentationsförsök tar sig. De mörka suddiga bilderna är alla tagna från en bil i rörelse.

Den översta bilden är tagen gående över bron. Det går nämligen inte att fota från bilar på broar, det är räcken i vägen. Det skulle kunna fungera från en buss eller liknande där man sitter en bit högre upp. Sedan skulle man ju helst vara i en båt mitt i älven istället. Då skulle man slippa elledningar samt få kyrka och klockstapel bredvid varandra. Jag återkommer om jag får till en sådan bild någon gång :-).

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)