Vrångö – ett perfekt utflyktsmål en molnig sommardag

Ibland är det enklaste det bästa. Som att kliva ombord på en av Västtrafiks båtar och ta en tur i södra skärgården. Prickar man rätt båt kan man slå sig ner i caféet och pimpla kaffe hela vägen ut till Vrångö.

Vrångös mest fotograferade byggnad är den gamla lotsutkiken på en klippa

Har man barn med sig kan det hända att man istället får tillbringa större delen av tiden ute på däck med att titta på utsikten. Men det är den i och för sig värd. Har man extra flyt kan man starta eller landa ända inne vid Stenpiren och få se ännu mer utsikt.

Bekvämt i caféet och gratis wifi

Vrångö är den sydligaste ön

Vrångö är den ö som ligger längst bort från Saltholmen. Därför var den mest attraktiv hos mitt utflyktssällskap häromdagen. Jag hade inget emot det, jag hade för mig att jag aldrig varit där (men en titt i Tomatsallads arkiv avslöjar att jag bloggat om tidigare besök på Vrångö, även om det är åtskilliga år sedan).

Mitt sällskap valde dagens förtäring vilket förutom muffins på färjan (åt båda hållen) bestod av en varmkorv på grillen samt en Lejonet & Björnen-glass på caféet närmast färjan. Det var tur att vi redan hade bestämt oss för att ta den långsamma färjan som gick efter snabbfärjan, för de var inte särskilt raska med att sleva upp glassen.

Glassen rinner, färjan är på väg att avgå och fokus hamnar på fel ställe.

Välbekanta blommor runt lotsutkiken

Men jag ska kanske inte bara prata om resan dit och hem, utan också om vad vi gjorde på vårt korta besök på Vrångö. Vi gjorde det alla gör, korsar ön över till den gamla lotsutkiken. Väl där hade vi lite olika fokus. Miss E spanade på stora fartyg medan jag tittade på blommor. Jag hittade igen mina gamla fjällkompisar kvanne och strätta. Tänk att jag en gång blandade ihop dem!

Kvanne bland kråkvicker
Strätta bland ännu mer kråkvicker
Fackelblomster har jag inte sett i fjällen.

Gott om kyrkliga byggnader

Vi räknade till inte mindre än tre religiösa byggnader vilket vi var överens om var en smula överdrivet i förhållande till antal boende som är någonstans mellan 350 och 400. Kyrkorna tillhör i tur och ordning Svenska kyrkan, Pingströrelsen och Missionsrörelsen. Dessa hamnade inte på bild men det gjorde något som på avstånd såg ut som en fyr med märklig placering mitt i gröten av hus.

Vad gör en fyr där nere?
Fyren visade sig vara en rutschkana på en (blivande) lekplats.

Blandning av året runt bostäder och sommarstugor

Vårt besök var kort men den väg vi gick kantades av vanliga villor som så ut att vara året-runt-bostäder. I hamnen skymtade vi en flagga utanför en matbutik och enligt Google finns det ett par olika matställen på ön samt ett hotell vid kajkanten. Jag kan tänka mig att det är smockfullt med badsugna soliga dagar.

Två vandringsleder och ett antal badplatser – det finns anledning till fler besök.
Här och där är det sådär skärgårdsromantiskt gulligt.
Mer somrigt än stockrosor inramade av vitt trästaket blir det inte.
Hanterbar mängd medresenärer en molnig dag.
Tack Vrångö för denna gång!
chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)