Lavendel-safari i Provence

Lavendel och Provence är så intimt förknippade med varandra att de näst intill är synonymer. Lavendeltvål, lavendelhonung, lavendelessence, torkade lavendelbuketter, lavendel på målningar, vykort med lavendelängar, böcker om lavendel, torkade lavendelblommor till potpurri eller i små tygpåsar – ja det finns ingen hejd på mängden prylar du kan köpa med lavendeltema.

Fotoställe nummer ett är lavendelfälten utanför cisterciensklostret Abbaye de Sénanque. Det är den bilden som finns på alla vykort och också pryder bokomslaget på boken Provence. Abbaye de Sénanque ligger utanför byn Gordes. Dit är det 2h45 från Antibes via motorvägarna A8 och A7. (Tillägg 2018: det är nog bäst att fota det i morgonsol).

Lavendelsafari på Valensole-platån

En aning närmare i tid räknat och rejält mycket närmare i kilometer och tullpengar ligger Valensole-platån. 800 kvadratkilometer med lavendelfält lät tillräckligt för oss, så jag föreslog att vi skulle åka dit. Fördelen var att vi kunde ta en sväng förbi Grand Canyon du Verdon på vägen tillbaka. Jag hittade ett förslag på en rutt, att köra i en trekant mellan Valensole, Riez och en vägkorsning. Eller annorlunda uttryckt: från Valensole nordväst på D8 tills man kommer till D953 då man tar höger, söderut till Riez och därefter västerut på D6 tillbaka till Valensole igen. Man skulle också, enligt samma person, inte missa att göra en avstickare av till St Jurs norr om Puimoisson.

Nu blev det aldrig av att vi körde hela den rekommenderade turen. Däremot körde vi tre gånger mellan Riez och Puimoisson. Vi började bli hungriga när vi närmade oss Riez, såg massor av restauranger, en stor marknad men inte tillstymmelse till p-plats. Vi fortsatte sedan men efter att ha konstaterat att Puimoisson var stendött återvände vi, hittade ett stort fält som agerade p-plats och fick vår lunch, en kanin som inte var något att skriva hem om.

Efter att ha åkt fram och åter till St Jurs (som visserligen var precis så pittoreskt som utlovat men vi började bli lite matta) svängde vi av mot Moustiers-Ste-Marie och Verdon. Det var när vi precis svängt av som vi såg dagens kanske vackraste fält.

Lavendelfälten vackrast i juli

Är våren varm blommar lavendel redan i juni men i år är den (också) sen. När vi var ute och åkte i onsdags så hade lavendeln börjat slå ut men den var långt ifrån i full blom. Å andra sidan var en del fält redan skördade så det kan inte vara helt lätt att pricka exakt rätt tid. Det är lite olika nyans på fälten, om det beror på att det är olika sorters lavendel eller om en del av dem består av lavandin vet jag inte riktigt. Lavandin är en hybrid som är mer produktiv men doftar mindre än lavendel. Med tanke på den väldoft som vi åkte genom så var det nog mest lavendelfält. Doften är faktiskt värd hela resan.

Att åka runt i Provence i en icke luftkonditionerad bil mitt i sommaren står egentligen inte högt upp på min favoritlistan. Temperaturen mätte 30 grader i skuggan redan på förmiddagen och vad den var mitt på dagen när vi fotograferade lavendel vet jag inte men jag skulle definiera det som tokhett. Kanske därför jag kom hem med massor av icke-turistiska bilder på gräshoppor och skördemaskiner, men få klassiska lavendelfältsvyer?

Tio år senare var jag tillbaka. Då åkte vi också till Sault som är ett till centrum för lavendelodling. 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)