Lavendel, fjärilslavendel och lavandin

Lila lavendelfält doftar fantastiskt i verkligheten och är vackra på bild – men måste det finnas riktigt så många arter, sorter, hybrider och namnvariteter? Jag blir alldeles konfys när jag försöker skaffa mig en bild av vilka varianter det är som växer vilt respektive odlas i Provence. Den flora specialiserad på växtligheten runt Medelhavet jag köpt kan jag inte konsultera just nu för den ligger i Antibes. Därför vänder jag mig till er bloggläsare och undrar om någon av er råkar vara lavendelexpert? Kan ni läsa nedanstående och berätta om jag fått något om bakfoten?

Lavendelröran

Den klassiska vanliga lavendeln heter idag lavandula angustifolia men har tidigare haft namnet officinalis eller vera. Den doftar fint och har smala blad men är inte lika härdig som den bredbladiga spiklavendeln lavandula spica eller latifolia. Hybrider mellan dessa kallas med samlingsnamn för lavandin lavandula. x intermedia. Hybriderna är sterila och förökas med sticklingar men de är populära i odling då de är härdigare än den vanliga lavendeln och ger mer avkastning. Doften anses dock inte lika förfinad och lavandinolja används mer till rengöringsmedel än till exklusiva tvålar. Till sist har vi lavandula stoechas som på svenska kallas fransk, skärm eller fjärilslavendel. Den blommar på våren medan de andra blommar i slutet av juni till början av augusti.

Vild och odlad

Fjärilslavendel har jag sett vildväxande på många platser, bland annat i Esterelbergen på ett par hundra meters höjd. Om jag minns rätt har jag sett någon annan lavendel vild eller förvildad i Col de Vence. I så fall växte den på ungefär den höjd jag läst att de ska göra, över 1000 meter över havet.

Fält med odlad lavendel (eller om det nu var lavandin) har jag sett många av när jag rest runt och gjort research till Mitt Provence. Jag misstänker att det här med olika arter är överkurs till den boken men jag vill gärna veta ändå.

Mer detaljer (tillagt i efterhand)

Tack var läsare sitter jag nu också på infon att skillnaden på doften mellan lavendel och lavandin är kamferolja. Halten är 0-0,6% i lavendelolja och 6-8% i lavandinolja.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)