100 dagar med #blogg100

Igår gick jag i mål i utmaningen att blogga ett inlägg om dagen hundra dagar i rad. Hurra! Mission completed. Hädanefter inga fler inlägg skrivna när jag egentligen skulle sova (efter detta då). Egentligen borde jag kanske vänta en månad innan jag summerar #blogg100-effekten men jag följer min tradition att var tionde dag göra en sammanfattning.

Fler återfallsläsare

Antalet läsare under #blogg100 slutar på i princip plus/minus noll jämfört med samma period förra året. Att jag jämför med samma period förra året beror på att Tomatsallad brukar uppvisa tydliga årstidsvariationer. Jag har skrivit inlägg om stränder eller vandringsleder i Antibes på hösten och sedan har dessa inlägg lästs mellan juldagen och skolavslutningen i juni. Därefter har jag återigen skrivit en hög med inlägg sommar och höst för ett fåtal trogna läsare tills nästa omgång Antibes-resenärer upptäckt bloggen.

Den här våren har antalet läsare som gått direkt till tomatsallad.nu eller följt en länk från sociala medier hit ökat. Det är framförallt de senaste inläggen som lockat, besökarantalet på startsidan där senaste inlägg finns har ökat rejält. Antalet personer som besökt bloggen 50-200 gånger och därmed antagligen läst varenda rad jag skrivit har också ökat. Jag tänker att detta är positiva tecken, att det är bra med läsare som återvänder just till mig för att läsa mina texter. Fast det ger ju lite press också att skriva nya inlägg, de gamla duger inte.

Var är mina pingbacks?

Som en grande finale på utmaningen hade jag tänkt göra en lång lista med länkar till några av de blogginlägg som jag minns mest från #blogg100. Och då menar jag hos andra bloggar i den spretiga brokiga underbara samlingen deltagare. Men andra länkar kom emellan. Trevliga bloggen Konkret länkade nämligen till gårdagens inlägg och frågade om hon fått till pingbacken rätt. Javisst svarade jag för hon har såvitt jag kan se länkat efter konstens alla regler. Det slog mig dock att jag inte såg till någon pingback i min ände. Ett par timmars resultatlös felsökning senare så kan jag konstatera att det troligtvis beror på något. Hatar när jag inte kan lösa problem. Men en rejäl städning på baksidan av Tomatsallad blev det. En massa plugin som jag installerat någon gång men som inte var helt nödvändiga åkte ut.

Behållningen gemenskapen

Den stora behållningen med deltagandet i #blogg100 var gemenskapen med alla deltagare tycker jag. Det var lite därför jag gick med, för att komma med i ett sammanhang. Jag har även uttryckt det så här (skrivet på mobiltelefonen i sängen före dagens första kopp kaffe).

”vad som har hänt är att jag har börjat läsa mer bloggar och det är något jag verkligen uppskattar med #blogg100. Och några av inläggen jag skrivit enbart på grund av #blogg100 är jag glad över att jag skrivit.” – Kristina Svensson

Citatet är hämtat från Bisonblog – det är vi som gör internet.

Välja bästa inlägget eller lista alla

En annan idé jag hade tänkt genomföra kommer från Helena Roth och Christer Hellberg – att välja ut mitt bästa inlägg från utmaningen och tagga med #läslust100. Det visade sig dock vara över min förmåga att välja ut bara ett. När jag såg att Retorikiska gjort en sammanställning av alla sina inlägg ordnade efter teman fick jag istället för mig att göra samma sak. Och insåg exakt hur många 100 inlägg är…  

Men nu finns de allra flesta inläggen i en lista ordnade efter ämne som ”Antibes”, ”utfyllnad” ”skrönor från tåg” och många till. Välkommen att hitta din favorit bland mina bidrag till #blogg100 2013.

chefstomaten