Svensk teve utomlands med anonymiseringstjänst

Vill man se sina svenska favoritserier på svt play utomlands behöver man en tjänst som byter ut ens utländska IP-adress till en svensk dito. De kallas för anonymiseringstjänster och kan även användas i Sverige om man vill minska ner de digitala spåren man lämnar efter sig. Eller vill se på andra länders motsvarighet till svt play genom att byta ut sin svenska IP-adress mot en brittisk, amerikansk eller annat valfritt land.

Månadsabonnemang

anonineTjänsterna kostar 30-100 spänn i månaden och de flesta företag verkar räkna med att kunderna är paranoida typer som vill ha deras tjänst för evigt för det är lättare att skicka en människa till månen än att avbeställa abonnemanget. Se själv instruktionerna till höger från Anonine.

Jag blir särskilt sur när det ser ut som att man beställer en månads tjänst men i verkligheten är det ett månadsabonnemang som kräver att man aktivt avbeställer det.

Man kan tycka att det är skitsummor och att det inte gör något om det dras automatiskt från kontot även när man inte använder det men det är först och främst en principfråga för mig. Plus att jag rutinmässigt undviker att dra på mig fasta kostnader oavsett storlek. Som frilansande författare/skribent/diversearbetare skyr jag fasta kostnader som pesten. Ett tu tre är det en bok som inte säljer som man räknat med eller någon stor uppdragsgivare som behöver dra ner och då vill man använda sina stackars sparpengar till mat, inte till onödiga småutgifter.

Förr använde jag Anonine

Jag använde i flera år Anonine men tycker att det blir svårare för varje år. Det är inte bara det att jag får ett abonnemang när jag verkligen letar efter möjligheten att beställa en månad i taget, det är åtminstone tydligare i år än förra året när jag var helt övertygad om att jag kryssade i att jag bara skulle ha en månad och blev skitförbannad när jag fick mejl om att pengar dragits för nästa period, utan mer på att jag bara med svårighet får det att fungera.

Jag är inte ensam om detta bekymmer. Kocken har också abonnemang men det är år och dag sedan han fick det att fungera. Han tror det beror på hans dator. Jag är inte övertygad. Förr var det hur lätt som helst. Det var bara att ange servernamn, lösenord och användarnamn och ”ringa upp”. Nu ska det laddas ner ett eller annat protokoll och appar. Jag är allergiskt mot alla som vill att jag ska ladda ner en app när det går lika bra med en webbsajt, eller specialprogramvaror när jag bara behöver få serverinställningarna. Efter att ha surfat runt på Anonines hjälpsidor i en timme gav jag upp och skickade en fråga till support. I väntan på svar tog jag och letade efter andra företag.

Exempel på leverantörer

Anonine har jag redan nämnt. De rekommenderade jag varmt förr men är mer tveksam till nuförtiden.

Blev kund hos Hide My Ass. I ungefär en halvtimme. De vill också att man laddar ner något. Går man till avancerade inställningar får man bara alternativet att ladda ner äldre versioner.

Fick tips om TunnelBear. De har en snyggare webbsajt än Hide My Ass och kallar sin variant för tillägg till webbläsare. Tack men nej tack.

Golden Frog och dold.se rekommenderas av medlemmar i FB-gruppen Svenskar på franska Rivieran. Golden frogs webbsajt ser ut ungefär som Hide My Ass och gör mig en smula trött. Jag orkar inte vada genom fler röriga webbsajter nu.

Ett snabbt besök på dold.se ser hoppfullt ut. Det är klart positivt när FAQ-sidan innehåller rubriker som Hur förlänger man abonnemanget? istället för Hur f-n säger man upp det? Av döma av mitt enminuters besök på FAQ-sida kan jag välja mellan 1, 3 och 12 månaders abonnemang. Lägg till att jag under samma tidsrymd hittade deras installationsmanual som ser precis ut som jag vill att den ska se ut. Det vill säga den matchar hur det ser ut på min dator. Nu har jag inte provat den (ännu) men denna tjänst ser absolut bäst ut av de jag spanat på. Möjligen är det en smula driftsäkrare med ett större företag som har fler servrar och fiffigt att skaffa en tjänst där man kan byta till valfritt lands IP-adress men men.

Jag kanske ska ompröva mitt beslut (fattat halvvägs genom denna dag) att skippa teve helt i sommar och ge dold.se en chans? Jag har förvisso flera böcker att skriva och tusentals bilder att sortera – förutom att ta några tusen till (som nedanstående från dagens morgonpromenad till marknden) men ibland vill man ha en paus.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)