Ikväll blir det livat i Nice när Frankrike spelar EM-final

Om ett par timmar drar EM-finalen i fotboll igång mellan värdnationen Frankrike och Portugal. Den spelas i Paris men jag gissar att det redan är fullt drag på gatorna i de flesta franska orter.

Igår var jag i Nice som varit en av spelorterna i årets fotbolls-EM. Halva staden var draperad i UEFA Euro2016-banderoller. Eftersom det inte var matchdag var fan zone på Place Masséna tämligen ödsligt. De enda som var där köpte biljetter till jazzfestivalen som i år fått flytta på sig på grund av fotbollen. Undrar om de ens plockar ner staketet mellan evenemangen eller om de bara byter banderoller? Ut med storbildsskärmar och in med ljud- och ljusanläggningar.

På andra sidan det svart-vita torget var de populära fontänerna i Promenade du Paillon avstängda. Vet ej om det är pga något som ska byggas eller om det är som förberedelse inför EM-finalen. Det har ju varit rätt stökigt av och till i samband med matcherna. Olika sätt att dra ner på alkoholkonsumtionen har testats, som att stänga alla barer vid en viss tid. Varför spelar de inte matcherna lite tidigare undrar jag istället? Att börja klockan 21 är sent.

Efter semifinalsvinsten i torsdags var det praktiskt taget upplopp på en gata i gamla stan i Nice och i Antibes var det brända motorcyklar på stranden och buskörning klockan 05 på fredagsmorgonen. Detta urval baseras på ögonvittnesskildringar från olika vänner. Själv sov jag gott över alltihop. Somnade innan matchen ens börjat, jag som faktiskt försökt att följa fotbolls-EM i år.

Jag har ännu inte riktigt bestämt mig om jag ska gå en sväng nere på pubgatan här i Antibes och titta på människor som ser på finalen eller ej. Jag är lite trött efter gårdagens expedition till Nice som blev både mer äventyrlig och betydligt senare än planerat.

Samtidigt tror jag att det kommer att vara ett häftigt party när spelarna springer ut på planen. På gator där pubar och restauranger ligger tätt, som Rue de la Prefecture i Nice, kommer folk att förbrödras, både de med sittplats på puben och de som har ståplats på gatan. Det är mycket folk ute på kvällarna ändå så här års och det blir nog ännu fler när alla förenas i att heja på Les Bleus.

Bilderna i inlägget är tagna igår i Nice och föreställer i tur och ordning centralstationen, fan zone på Place Masséna, jag i egen hög person på Cours Saleya och så till sist Place Masséna igen när jag var på väg till sista bussen hem.

 

chefstomaten