Kategori: Skriva och läsa

Till livets väsentligheter hör i högsta grad att läsa, fotografera och skriva. När jag startade Tomatsallad hade jag en hemlig dröm om att en gång se mitt namn på ryggen till en bok. Nu har jag en stadigt ökande hög (yeeh!). Jag har andra sajter där jag skriver mer om skrivande, men emellanåt delar jag med mig av boktips här. Det händer också att jag berättar om framsteg (och bakslag) i mitt eget skrivande. För en samlad överblick över mina böcker, se kristinasvensson.se.

Mina foton i Upplev historiska Rivieran får beröm av BTJ

Boken ”Upplev historiska Rivieran” har fått sitt första officiella omdöme!
»Fotografierna är många och lockande. Författaren har verkligen skildrat hela Rivieran i stämningsfulla foton och vinklar. Det finns bra kartor för att läsaren ska kunna orientera sig bland de beskrivna sevärdheterna…« Lektör Maria Hjort i BTJ-häfte 2025.

Läs mer

Hur förändras kvinnornas historia av den senaste DNA-forskningen?

Boken ”Europas mödrar: de senaste 43000 år” är den tredje delen i Karin Bojs eminenta serie om människans utveckling. Denna gång är det kvinnorna som står i centrum. Hur såg livet i Europa ut före de patriarkala indoeuropéerna dök upp? Kan kända idoler som Venus från Willendorf vara tecken på jämställda eller kvinnodominerade kulturer?

Läs mer

Högst, läskigast och mest pittoreskt under researchresa i Mölndal

Mölndals högsta punkt ligger i södra Lindome. Den besökte jag under en av årets varmaste dagar tillsammans med naturfotografen Mikael Svensson. Vi åkte runt och besökte alla platser i boken ”Hundra nedslag i Mölndal”. Det betyder att vi klättrade upp för klippor i Lindome för att beundra utsikten över Lindomeån och besökte ett par historiskt viktiga platser i Kållered. Vi besökte den mest pittoreska och mest ogästvänliga platsen. Vi matade mygg i gamla stenbrott och var inne i en gammal smedja. Följ med på researchtur!

Läs mer

Semestertips: besök ett av Sveriges världsarv med hjälp av trevlig bok

Bilar man i Europa kan man svänga av vid en brun världsarvsskylt var och varannan dag och då uppleva en plats som är av särskild vikt för mänskligheten. De femton svenska världsarven är en aning utspridda men passar fint att se om man är i närheten. För att hitta dem och läsa mer om dem har Riksantikvarieämbetet gett ut en fin bok om dem. Jag filosoferar i detta långa inlägg om min nästa bok ska ges ut på samma sätt.

Läs mer