Susannes ord och användning av boken gör mig glad

Jag älskar verkligen när mina böcker gör skillnad. Ett av de läsarbrev som gjort starkast intryck på mig handlar om Mitt Nice. Det kom från ett par som rest till Nice strax efter terrordådet på nationaldagen. De var egentligen inte alls särskilt sugna på att åka men resan var bokad. I lägenheten låg ett ex av min reseguide och tack vare de olika utflyktsförslagen i den hade de en lyckad resa. När de kom hem skrev de ett tackmejl.

Det brevet gjorde mig så glad för det var oväntat för mig att en av mina reseguider kunde ha sådan stark påverkan. Dessutom var jag själv nere i Antibes under terrordådet och vet vilken effekt det hade lokalt. Det gör nog att jag värderar det brevet extra högt. Det finns andra tackbrev och läsare som också gjort intryck. Särskilt glad är jag över de som berättar för andra att de gillar mina böcker. (Hej Håkan!)

Många lyriska läsare av mina 7 författarhandböcker

Det är vanligare att jag får lyriska tackbrev från läsare av mina författarhandböcker, trots att reseguiderna har fler läsare. Av döma av tackbreven är det åtskilliga hyllmeter med böcker som blivit färdigskrivna och utgivna tack vare mina författarhandböcker (som är sju till antalet numera om jag räknar de jag skrivit tillsammans med andra författare).

Det kan vara för att författarhandböckerna är enklare att sortera ut exakt vad de är för någon typ av bok och hur de ska användas. Inom resegenren finns det otroligt många olika typer av böcker. Det finns listor på sevärdheter och tematiska reseguider som har du-tilltal. ”Res hit och pricka av de här hundrafemtio punkterna så fort som möjligt”. Sedan finns det olika former av reseberättelser i jag-form. ”När jag besteg Everest i snöstorm på ett ben”.

Skåningen Susanne gillar Smultronställen

Varken Smultronställen, Strövtåg runt Antibes eller den kommande Härjedalsboken faller klockrent i någon av de kategorierna utan de har drag av båda delar med en extra dos med kuriosa. Det gör att mina böcker både har en bredare och en smalare målgrupp. Smalare då det kräver någon form av kunskapsintresse och bredare då de går utmärkt att läsa hemma i soffan (Smultronställen är formatmässigt avpassad för soffan).

Jag har många vänner som gillar det jag skriver men inte köper Smultronställen ”för jag ska inte resa den vägen” vilket visar att antingen har jag tänkt fel med soffläsningen eller inte lyckats förmedla detta (kanske för att jag skrivit tre reseguider tidigare?). Därför blev jag extra lycklig när Susanne Hultman köpte ett exemplar. Susanne har ingen bil och bor i Skåne. En perfekt person att testa om Smultronställen har det breda anslag som jag tror.

Boken gav Susanne flashbacks till tidigare resor

Svar ja, Susanne blev positivt överraskad av boken som gav henne flash-backs till sina ungdomsår då hon reste i en del av områdena. Läs gärna hela hennes text (och gillar du snygga bilder från Skåne rekommenderar jag att följa hennes blogg). Här kommer tre citat ur texten.

Alla foton i boken är Kristinas egna och hon finns med på bild på flera platser. Det gör att boken känns väldigt personlig och man får lära känna henne en smula genom fotona, men framför allt genom texterna. Små historier vävs in i guideturerna där vi t.ex. får läsa om Kristinas farfar och farmor i Sjuhäradsbygden där de arbetade som snickare respektive sömmerska. 

Registret är väl genomarbetat och gör att man snabbt hittar rätt boksida där en plats är beskriven. Och så är fotona underbara! Speciellt gillar jag de sidor där flera små foton lagts samman på ett speciellt tema, t.ex. skyltar.

Njutbart, helt enkelt.

Det är den här typen av collage som Susanne lyfter fram.

Det blir ingen e-bok av Smultronställen (just nu iaf)

Jag har aldrig träffat Susanne men vi har läst varandras bloggar i åratal. Vi upptäckte varandra tack vare utmaningen #blogg100 som jag deltog i 2013. En annan bekant från denna tid är Inger Aspåker. Hon efterlyste häromdagen Smultronställen som e-bok. Jag svarade att jag såklart ska fixa det.

Efter att jag läst Susannes text så inser jag att det är mer jobb än att bara konvertera från ett format till ett annat. Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm är skapad för att vara en attraktiv fysisk vara, en helhet där bilder, text och formgivning samverkar. De collage och det register som Anneli och jag satt ihop tillsammans är små konstverk som inte är direkt överflyttbara till en e-pub-fil.

Jag är kanske överambitiös men jag ser e-bok och tryckt presentbok som delvis olika produkter med olika styrkor. Det är inte bara att konvertera om en text till ett annat format så som man kan göra med rena textböcker.

Kanske en reseguide som e-bok ett annat år?

Jag skulle kunna skapa en annan bok som e-bok. En reseguide över området där jag återanvänder delar av texten. Men jag vet inte om jag har lust att lägga tid på det. För det finns så mycket konkurrerande gratismaterial på nätet (jag bidrar med en hel del själv). Dessutom är jag just nu en smula putt på alla caféer som jag i åratal tipsat om här på bloggen och som inte ens behagar svara när berättar att jag gett ut en påkostad bok där de är omnämnda. Jag har bättre saker för mig än att agera obetald marknadsförare av dem känner jag. (Känner du någon som vill sälja boken, skicka dem till denna text för återförsäljare).

Jag ska såklart lägga till att det finns en hel del gårdscaféer som jag fortfarande tycker är underbara. Vi kan snarare säga att mina utskick har gett mig en bättre insikt om vilka ställen som drivs av riktigt driftiga eldsjälar. Jag har under sommaren försökt att lyfta fram dem lite extra på bokens Facebook-sida.

Hemma på Källebacka står högt i kurs av många skäl.

Får se efter Härjedalsboken

Just nu är det fullt fokus på den bok jag håller på med. Sliter med både redigering och bokomslag och att välja ut bilder. Har fått upp farten nu, lagom tills jag ska omlokalisera mig vilket betyder paus för att packa, fixa och resa. Men å andra sidan har jag haft åtskilliga månader på mig, det är bara det att jag var lite trög i starten.

Numera i civilisationen

Och numera är jag baserad söderut. Jag skrev ovanstående medan jag var kvar i fjällen men postade det aldrig för istället för att leta upp bilder tog jag en paus för att fixa allt inför resan och sedan resa. Väl hemma har jag varit upptagen med annat.

Nu ska jag ge mig av ut och njuta av det fina sommarvädret. Kanske blir det också badpremiär för min del. Om lusten och tiden finns kanske jag utökar mina blogginlägg från Halland.

Trevlig helg!

PS! Har du inte redan alla mina böcker i bokhyllan så går de att beställa hem i alla bokhandlare. Jag rekommenderar just nu särskilt Bokus.

chefstomaten