På tur till Borgedalsbua – Funäsfjällens hemligaste kaffestuga

Vill man ha en mugg kokkaffe på Borgedalsbua gäller att pricka in rätt dag. I år hade de långöppet från onsdag till lördag under påskveckan. Fyra dagar är dubbelt så många dagar som tidigare år då det bara varit öppet långfredag och påskafton.

Nystekt våffla och kokkaffe med utsikt över Vigelpiken.

Ska man vara exakt ligger inte Borgedalsbua i Funäsfjällen. Det är egentligen inte ett geografiskt område utan ett marknadsföringssamarbete mellan flera orter i Sverige. Borgedalsbua ligger ett par hundra meter in i Norge, mellan svenska sjön Bolagen och norska Vigelpiken. Därmed är det betydligt närmare hit från Tänndalen, än till många byar som ingår i Funäsfjällen.

Ser du stugorna?

Dalgången där stugan ligger är rik på stora stenblock. Det gör att Borgedalsbua går knappt att se på avstånd för de svarta lilla hytterna smälter in.

Närmast till Borgedalsbua från Vauldalen

Om man inte kommer på turskidor från Fjällnäs så finns det ett pistat skidspår från Vauldalen. De snösäkra skidspåren i Vauldalen har jag skrivit om på flera ställen. Bland annat i De tre bästa skidspåren i Härjedalsfjällen under Valborg samt i boken Ett år i Härjedalsfjällen.

Det finns fler turer i området på vårvinter och höst i Ett år i Härjedalsfjällen.

Jag gick på tur hit långfredag. Det hade snöat under natten och spåren var i stort sett försvunna. Där fick jag äta upp att jag lurat med mina föräldrar med löften om perfekta skidspår. Problemet var inte avsaknaden av skidspår som sådana utan att vi tagit fel skidor.

Skylt strax ovanför parkeringen i Vauldalen.
Nysnön praktiskt taget sög fast skidorna så det blev mer promenad än skidåkning.

I Brekken finns uttagsautomat

I Norge kör man med Vipps. Det är som svenska Swish, men tyvärr pratar inte systemen med varandra. Därför behöver man som svensk ta med kontanter om man vill ha kaffe i Norge. Vi visste inte om svenska sedlar skulle fungera (det hade det gjort) så vi åkte in till Brekken och hämtade ut norska. I Brekken finns förutom uttagsautomat också mataffär och en bensintapp. De senaste månadernas kursförändringar gör att just nu är drivmedel billigare i Norge.

Påskmenyn. Våffla gick att få med brunost, hvistost eller romme.

Tillbaka till själva stugan. Den är verkligen liten. Inne finns en kamin, två plattor, fyra sittplatser och en våningssäng. Utanför finns en altan med ett par stolar. De flesta gäster satt i en snöhög i lä av stugan. Det blåste nämligen ganska ordentligt i denna dalgång. Mer än på vägen dit.

Trevliga hundar och trevlig personal.

Lagom med folk i norska skidspår

Det pistade skidspåret från Vauldalen är 5,9 km och ganska kuperat. Jag såg rätt många skidåkare som valde att gå på skaren längs höjdlinjerna istället. Nästa gång ska jag prova det, att ta slakmotan upp mot renstängslet och sedan följa det bortåt.

Tre generationer irländska settrar. Bästemor sprang lös medan mamma och son agerade draghundar.

Antalet skidor som står lutade mot stugväggen på bilden med settrarna ger en ledtråd till mängden människor. Vi mötte och blev omåkta av många norska familjer med stora tursäckar som skulle ut och njuta av solen. Det se ut ungefär som det gjorde i Funäsfjällen för femton år sedan innan den stora utbyggnaden tog fart. Vill man ha det lugnt och fint i skidspåren så är det inte så dumt att åka över hit med andra ord.

Påskafton var pistmaskinen ute och körde. Skärmdump från Skisporet.
Skidåkare som kommer österifrån från Sverige. Ser det inte underbart ut?
chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)