Bullar eller k-pist till byggjobbarna – vad tycker du?

Jag har fått läsarreaktioner! Med två diametralt olika förslag. Båda föreslår att jag ska ta en sväng till byggjobbarnas fika, den ena med en laddad k-pist och den andra med fikabröd.

K-pisten är givetvis ett skämt men bull-mannen är seriös. Det är signaturen ”fd Byggnadsarbetare sen 50-talet” som är indignerad. Vederbörande tycker att jag hör hemma i en jordhåla. Särskilt upprörande var visst texten i Mölndals-Posten.

Och där gick jag och var jag rädd att jag var för mesig i min krönika, det mest kontroversiella jag skrev var ju att ”slentrian alltid ska ifrågasättas”. Men det fick en gubbe att googla fram den här bloggen och ösa ur sig sin mening.

En del människor har begränsad syn på världen

Pensionerad byggnadsarbetare som började jobba på 1950-talet = född på 1930- eller 1940-talet. Skolgång begränsad. Erfarenhet begränsad. Perspektiv begränsat.

Perspektiv kan göra mycket. Byggarbetarna här utanför, de går runt med hörselskydden uppfällda fast en pålningskran (av den högljudda modellen) är i gång precis bredvid. För dem är det en vanlig dag på jobbet. Samma ljud får mig att fundera på vem man ringer när man inte pallar längre. Har kommunen nödbostäder för hemlösa? Kan man ringa 112 och be dem skicka en ambulans och rädda en innan ljudet driver en galen?

Det ljud en person förknippar med gemenskap och fikarast, får en annan att emigrera.

Jag tänker vidare på den inskränkte pensionären. Om han ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt att lufsa runt i stålhättade kängor och gjort det han blivit tillsagd så kan han inte föreställa sig känslan när man ska på viktigt möte, vill kombinera kavajen med högklackade pumps och det inte finns något sätt ta sig ut från lägenheten utan att bli lerig. Jag kanske ska förtydliga, ifall någon av samma skrot och korn läser detta, att leriga byxor och skor inte passar i en del miljöer. Jag gick heller inte på mötet, jag stannade hemma och var förtvivlad istället.

Den dress code och renlighetsnivå som är normal för en person, förvandlar en annan till ledsen fånge.

Bullar eller k-pist – beror på läsarens perspektiv

De två läsarna med de två helt olika förslagen har helt enkelt olika perspektiv. Den ena tycker att jag borde bjuda bygggubbarna på bullar som ursäkt för att jag när jag beskriver hur jag upplever att bo mitt i en byggarbetsplats så trampar jag på hans ömma tår (han fick kanske lämna de stålhättade kängorna när han gick i pension?).

Den andra läsaren, som är en välutbildad, berest och kompetent person, tycker givetvis inte att jag ska skjuta byggjobbare med k-pist, det var ett skämt, men om bullar skulle byta ägare så var det jag som skulle få dem av byggbolaget och det skulle vara en fulllastad dubbel extra-lång långtradare. Eller kanske hellre en flygbiljett någonstans långt bort tills jag får tillbaka mitt hem igen.

chefstomaten