Café gourmand – för oss som inte vill välja

Den franska uppfinningen café gourmand har figurerat här på bloggen tidigare, men det kan vara värt att nämna den igen. En café gourmand består av en kaffe och tre smakbitar av olika efterrätter eller kakor. Istället för att sitta och våndas över att behöva välja ut en enda kaka ur en lång lista där en del låter intressanta och andra som säkra kort får man tre stycken på ett bräde. En väldigt fiffig uppfinning tycker jag som alltid är nyfiken på att prova flera saker och emellanåt väljer det som låter mest udda på en meny (med blandat resultat).

Någon mer än jag som tycker att pannacottan ser grön ut? Den smakade te. Udda. Jag föredrog de två chokladgrejerna som var de andra två delarna av den här gigantiska café gourmand. Vad hände med tre smakbitar till kaffet och när blev det tre normalportioner? #cafegourmand #MittNice #RuntAntibes .

Oftast är det restaurangen eller caféet själva som komponerar ihop vilka tre saker som ska ingå, men när jag senast var på Arts Thés Miss i Antibes tillsammans med Kerstin från minfranskahylla så fick vi in en meny och så fick vi själva välja tre anrättningar. Trippel beslutsångest alltså. En av de jag valde var en pannacotta med något som lät som te. Det var nog också te för den var grön och smakade te. Choklad foundanten var ju klart godare men om man alltid tar samma sak kan man ju aldrig göra några nya fynd.

10584674_265364690329127_483048377_n

Just pannacotta verkar vara vanligt förekommande på de café gourmand som jag ätit genom åren. På Negresco i Nice fick jag en macaron med deras emblem på vill jag minnas. Den nedre bilden är från en annan restaurang i Nice. Den är från min research till Mitt Nice förra sommaren. Om jag minns rätt så var det där till höger en fräsch melonsoppa men jag minns inte riktigt vad den nedre grejen var.

Det enda felet med café gourmand ur svensk synvinkel är att förhållandet mellan kaffemängd och sötsaker ofta är helt bakvänd. För min del kan de gärna dra ner lite på storleken på sötsakerna, om man bara får en större espresso till. Det går ju dock att beställa in en extra.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)